• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Facebook vagy saját weboldal?

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2017. november 05. vasárnap, 16:57
  • Találatok: 2453
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Facebook vagy saját weboldal? - 5.0 out of 5 based on 7 reviews

A kérdésfeltevés minimum helytelen, csak egy kattintásvadász (clickbait) címet szerettem volna. Az alábbi cikk viszont nem átverés, a két opció optimális arányairól írom le tapasztalataimat és véleményemet.
A cím tehát helyesen: Facebook vagy saját weboldal? Esetleg mindkettő, de milyen arányban?

Facebook vs websiteEgyre gyakrabban panaszkodnak az amatőr és profi hirdetők a Facebookra. Nem szokatlan a jelenség, hisz a közösségi oldal kapcsán korábban azok az oldaltulajdonos vállalkozók háborogtak, akik ingyenesen igyekeztek meglovagolni a közösségi háló nyújtotta üzleti lehetőségeket. Ezek az ingyenes lehetőségek az utóbbi években erősen beszűkültek. Az oldal bejegyzések már a rajongók tizedét sem éri el. Még Update Norbi is felháborodott ezen, később nyilván megnyugodott és áttért a fizetett hirdetésekre, mint oly sokan mások.
(Zárójelben jegyzem meg, okosan használva és nem túlzó elvárásokkal még ma is érdemes az ingyenes megosztásokat is tolni)
Még itt az elején szeretném tisztázni, hogy a Facebookot akár fizetős, akár ingyenes módszerrel még mindig a legköltséghatékonyabb marketing eszköznek tartom, főleg kisvállalkozások számára. Még akkor is, ha a kevéssé hozzáértő fizetett hirdetők egyre nagyobb hányada csalódott. Bár kevés pénzzel és még kevesebb hozzáértéssel elindítható egy hirdetés, egyre gyakrabban marad el a hatás, helyette a csalódás a végeredmény.
A világon, hazánkban a Facebook hirdetésekre költött tengernyi pénz jelentősebb részét hozzá nem értők költik el.
Mivel elvileg pár dollárral, néhány kattintással, komolyabb hozzértés nélkül is pillanatok alatt össze lehet dobni egy fizetett bejegyzést, vagy hirdetést és gyorsan jönnek az eredmények, legalább is a megjelenések, nem marad el a sikerélmény. Az elején! Aztán a kezdeti eufóriát gyorsan felváltja a csalódottság, hisz ugyan a pár dollárból tényleg megjelenik a hirdetés néhány ezerszer, jönnek a lájkok, megosztások is szépen, pláne nyereményjátékkal turbózva, csak éppen a megrendelők, vásárlók, ügyfelek maradnak el. Márkaépítésre persze még ez is nagyon jó lehet.
Lassan be kell látni, hogy hozzáértés, stratégia nélkül még azt a pár dollárt sem mindig éri meg a spontán hirdetgetés, de legalább is az elvárásokat át kell szabni.
Ennek viszonylag egyszerű a magyarázata és nem feltétlenül Zuckerberg pénzéhsége az ok. Éppen relatív olcsósága miatt elárasztották az egyébként is túlterhelt hírfolyamot a hirdetések. Egyre nehezebb és drágább a potenciális célközönséget elérni. A szakértelem felértékelődik, ami elengedhetetlenné válik a sikeres hirdetésekhez.
Nincs ezzel semmi baj, teljesen törvényszerű és kiszámítható folyamat ez.
Sok vállalkozás azonban elköveti azt a hibát, hogy szakemberre nem áldoz, ráadásul elhanyagolja az egyéb online jelenlétet, a weboldalát magára hagyja.
Ez is egyre jellemzőbb, hisz sokan úgy vélik, hogy a Facebook teljes egészében kiváltja a saját online felületet. Ez pedig óriási tévedés. A statisztikák, amire általában még a fizető hirdetők sem figyelnek, pontosan megmutatják, hogy a megjelenés szám önmagában nagyon kevés. Vajon mekkora az aktivitás, hányan kattintanak a hirdetésekre végül pedig hány vásárlót, mekkora árbevételt, nyereséget hoz adott hirdetési költség?
Pontos számokat a hirdetők többsége nem tud.
Pedig ha figyelnének erre, akkor azt is látnák, hogy még jelentősebb Facebook költés esetén is a weboldalra látogatók többsége még mindig a Google keresőből érkezik a weboldalukra, még ha azt el is hanyagolták a Facebook miatt.
Nem beszélek a Facebook ellen. Annak is megvan a jelentősége, hasznossága és bizonyára még nagyon hosszú ideig meghatározó, sőt uralkodó marketing eszköz lesz. Mindössze annyit állítok, hogy egy jó, karbantartott, optimalizált weboldal, webáruházat nem tud kiváltani a Facebook, pláne nem olyan áron, mint amennyibe egy saját honlap elkészítése és üzemeltetése kerül.
Ennek hiányában fizetett hirdetésekre sem igazán érdemes költeni. Kivételek persze mindig vannak, én a nagy átlagról beszélek.

 

Share