• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Mi lesz a Facebook üzleti célú alkalmazásának jövője

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2013. december 21. szombat, 12:03
  • Találatok: 2544
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Mi lesz a Facebook üzleti célú alkalmazásának jövője - 5.0 out of 5 based on 1 review

Csak a közeli jövőről, de még inkább a beszédes jelenről lehet határozottabb kinyilatkoztatásokat tenni. A jelenből persze lehet következtetni az irányvonalra, a jövőre is.
Ezek alapján bátran ki merem jelenteni, hogy a Facebookot üzleti célokra is használó, olyan kis és közepes vállalkozások zömének, akik ráadásul profi marketingest sem alkalmaznak, egyetlen lehetősége maradt arra, hogy üzeneteit jelentősebb számú célszemély felé juttassa el, ez pedig a fizetett Facebook hirdetések.

A Facebook már évekkel ezelőtt deklarálta, hogy a céges oldalra feltöltött posztok, a rajongók kevesebb mint húsz százalékának üzenőfalán fog megjelenni.
Eddig azonban egy-egy jól eltalált poszt, a rajongókon túl akár két-háromszoros Facbook lakó számára is megjelent, amit természetesen az intenzív lájkolás és megosztás tudott ilyen plusz teljesítményre sarkalni.

Nos, úgy tűnik ennek is vége. Saját és más mértékadó szakmai körök egybevágó tapasztalata alapján az utóbbi hetekben még drasztikusabban korlátozták az oldal bejegyzéseinek megjelenítését.
Ez esetemben azt jelenti, hogy míg korábban egy jó bejegyzéssel, egy szép és ínycsiklandozó ételfotóval, recepttel a kétezres rajongótáborom mellett akár három ezer megjelenítést is sikerült elérnem, az utóbb tucatnyi bejegyzésem nem volt képes átlagban átlépni a háromszázas határt.

No, nincs is min csodálkozni, hisz senki sem gondolhatta komolyan, hogy a Facebook tulajdonosának az volt a célja, hogy a világ sok millió cége, milliárdokat spóroljon a reklám kiadásain a Facebook támogató közreműködésével.

A Facebook marketing ettől függetlenül továbbra sem fölösleges tevékenység, hisz nagyon sok olyan céges oldal van, amelyeknek hatalmas a rajongó tábora, de ami ennél is fontosabb, hogy erősen motiváltak, elkötelezettek az adott céggel, márkával szemben és ilyen esetekben továbbra is hatékonyan lehet kommunikálni a piac felé, esetleg fizetett hirdetések nélkül is.

A kisvállalkozások zöme azonban sajnos ezt nem mondhatja el magáról. A néhány száz, vagy ezres rajongó tábor felé még az erőltetett, de kevéssé szakszerű kommunikációval alig érnek el valakit és valami eredményt.
Számukra, számunkra viszont egyelőre mindenképpen érdemes igénybe venni a kattintás alapú hirdetéseket vagy a szponzorált bejegyzéseket.
Néhány ezer forintból, a hagyományos reklámokhoz képest jóval hatékonyabban lehet hirdetni.
Mondom egyelőre, mert nyilván itt erősödni fog a piac, nő a konkurencia, szaporodnak a fizetett hirdetések, kvázi egységnyi összegből egyre kisebb célcsoportot tudunk majd elérni a jövőben.

Természetes folyamat ez, mely a média csatornák számának növekedésével, a piac szűkülésével szükségszerűen együtt jár, ami bő két évtizede egyenletes és egyirányú mozgást mutat.
Az bizonyítja ez, hogy nincs ingyen ebéd. Kétségkívül, főként az új online, közösségi platformok területén mindig vannak olyan újdonságok, amik ideig-óráig a korán kelőknek ad a kezébe olcsó, költséghatékony megoldásokat, de ez csak ideiglenes, hisz rövid időn belül mások is mozdulnak és máris elkopik a versenyelőny.
Jó példa erre a keresőoptimalizálás, a Google, melynek segítségével 7-8 évvel ezelőtt hihetetlen gyorsan, igen látványos eredményeket értünk el. Napok alatt, minimális munkával a találati lista élén találtuk az oldalainkat. Könnyű volt akkor még, hisz a weboldalak kilencven százaléka csapnivaló volt és alig néhány tucat szakember foglalkozott keresőoptimalizálással.
Mára kb. annyian értenek a SEO -hoz mint a focihoz, elképesztően sok a jó weboldal és hihetetlenül összetettebb lett a keresőoptimalizálás. Ma már nem elég néhány rutin feladatot elvégezni a weboldalakon, iszonyúan sokat kell agyalni, kutatni, kísérletezni.

Visszatérve még egy gondolat erejéig a Facebook marketinghez. Bár nem szabályos, mégis sokan használnak személyes profilt vállalkozásuk népszerűsítésre. Az ötezres korlát mellett ott is látványos eredményeket lehet esetenként elérni, de természetesen ennek is csökken a hatásfoka.
Több vendéglátóhely oldalát kezelem több-kevesebb eredményességgel és elmondhatom, hogy ezek közül az a legsikeresebb (de az elképesztően) amelyik a közösségi médiával párhuzamosan képes volt az évek alatt egy olyan arculatot, brand-et felépíteni, ami Facebooktól függetlenül is széles körben vált igen népszerűvé és a való világban is kialakult egy rajongó tábora. Ebben az egy esetben a Facebook különösen jó és hatékony eszköznek bizonyult a márkahűség építésére és fenntartására.

Share