• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Hogyan tovább keresőoptimalizálás?

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2015. február 07. szombat, 08:53
  • Találatok: 2273
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (2 Votes)
Hogyan tovább keresőoptimalizálás? - 5.0 out of 5 based on 1 review

Avagy a Google kereső algoritmus evolúciója

Mivel valószínűleg túlságosan terjengősre és elméletire fog sikerülni ez a bejegyzés, már az elején levonom a konzekvenciákat és a folytatást inkább már a szakember kollégáknak és persze a Google-nek szánom, hisz minek is tagadnám, hogy az ilyen szakmai blogok jelentős részben a Google-nek és rajta keresztül a potenciális ügyfeleknek szólnak.
Szóval, bár én és az igazán őszinte, tisztességes, korrekt, online marketinggel foglalkozó vállalkozások egyre több aggályt fogalmaznak meg a keresőoptimalizálás és a Google keresőalgoritmusának jövőjét illetően, ennek ellenére teljes az egyetértés abban, hogy egy üzleti, ill. bármilyen weboldal kapcsán nem csak célszerű, de egyenesen szükséges, sőt létfontosságú az oldal felhasználó és keresőbarát kialakítása, fejlesztése.
Ennek ellenére, jómagam - de tudtommal a szakma tisztességesebb képviselői sem - ma már nem vállalok teljes garanciát az optimalizálás eredményeire, konkrétan, komoly vállalkozó nem garantálhatja, hogy x időn belül, száz százalék biztonsággal a találati lista élére hoz egyes, kiemelt fontosságú kulcsszavakat, pláne ha ezen szavak erős versenyben vannak a Google adatbázisában. (ma már nem is ez a kizárólagos és elsődleges cél, de erről majd egy másik cikkben)
Nem véletlenül tettem előre a felhasználót amikor fentebb a "felhasználó és keresőbarát" kitételt használtam, mert a keresőoptimalizálás nagyjából első évtizede, elsősorban nem a felhasználókat tartotta szem előtt, sokkal inkább a Google kereső manipulálását célozta, mondjuk ki nyugodtan, igen látványos eredményekkel.
Ebből a szempontból mindenképpen szükségszerű és dicséretes is a keresőóriás azon törekvése, melyek számtalan kisebb-nagyobb algoritmus frissítés (lásd. pingvin, panda, kolibri) segítségével a manipulációk lehetőségét igyekszik korlátozni és végre valóban az értékes oldalakat hozni a találati lista élén.
Nos, ez utóbbi még erősen hagy kívánnivalót maga után, viszont tény, hogy sok korábbi, akkoriban még nem tiltott, de később feketelistára került (de mindenkor manipulatívnak tekinthető) módszer elkaszált a világban számtalan weboldalt a Google változó elvárásai miatt.
A manipulációt a Google-nek különben nem kellene igazán zokon vennie (annál inkább a látogatók), még a blackhat, tehát a szigorúan tiltott módszereket sem, hisz maga az algoritmus gyakran a mai napig, de korábban mindenképpen jutalmazott bizonyos módszereket, amiket ma már esetleg büntet. (a jutalmazás egy része persze nem volt szándékos, kizárólag a keresőalgoritmus, a robotok átverésének következménye volt)
De ha már a Google elvárásainál tartunk, szerintem - és ezzel bizonyára sokan vitatkoznak majd - a keresőcég a kezdetektől fogva tévúton jár a page rank és az ezzel kapcsolatban álló külső linkhálózat túlértékelése miatt és ezen vélekedésemet az is alátámasztani látszik, hogy a Google legújabb algoritmus frissítései már a prioritásokat a tartalom minősége irányába mozdította és csökkentette a külső linkek befolyását.
Ezt egy nagyon helyes paradigmaváltásnak tartom, hisz rengeteg bajom volt azzal, hogy egy oldal Google általi megítélésében sokkal nagyobb szerepet játszott a külső linkek száma, mint maga az oldal tartalma.
A tartalom manipulációt a kereső már nagyon régóta roppant nagy biztonsággal kiszűri, hisz sok éve lazán és kapásból felismeri a kulcsszóhalmozás mindenféle trükkjeit, a lopott, duplikált, rejtett tartalmakat, stb.
Sokkal nehezebben boldogul azonban a linkhálózatokkal, bár bizonyos neki nem tetsző módszereket már hatékonyan leamortizált az elmúlt években.
No, de vizsgáljuk meg közelebbről a linkhálózatok problémakörét. Miért fontos egyáltalán, hogy egy weboldal sok külső, értékes (mi és miért tekinthető értékesnek?) linket kapjon?
A Google filozófiája a következő: ha egy oldalra sok külső weboldal hivatkozik, akkor bizonyára értékes tartalommal bír. Ez alapvetően ésszerű logikai megközelítés, csak az a baj, hogy itt a legnagyobb a lehetőség a manipulációra. A Google ugyanis az olyan linkeket értékeli, amiket a hivatkozó oldalak önszántukból raknak ki. Ez valóban fontos értékmérője egy weboldalnak, de gondoljunk csak bele! Egy trapézlemezt, szendvicspanelt gyártó vállalkozás különben rendkívül profi, tartalom és információ gazdag weboldalára (http://www.metalucon.hu) ki a fészkes fene rakna ki önszántából linkeket? Netán a konkurencia? Mert itt kell megjegyezni, hogy igazán csak az egyoldalú, főként a témába vágó oldalakról érkező linkek számítanak értékesnek. Konkrétan az olyan oldalak linkjei segítenek a találati listában való előresorolásra, amiknek a témája hasonló a célzott oldaléhoz és nem kölcsönös linkcseréről van szó. Belátható, hogy a konkurenciára ebben a kérdésben aligha számíthatunk. Akkor ugye marad a néhány tucat hazai, tematikus linkgyűjtemény. Már amennyiben kizárólag "tiszta" eszközöket szeretnénk alkalmazni. Belátható, hogy ily módon a lehetőségek meglehetősen korlátozottak.
A direkt a találati listák javítására létrehozott oldalak bár a közelmúltig meglehetősen hatékonyak voltak, lássuk be nem igazán szolgálták a látogatókat, tehát a Google jogosan korlátozza az ilyen linkgyűjtési módszereket. Akkor azt is joggal kérdezem, hogy a kereső miért helyez még mindig ekkora hangsúlyt a külső linkekre és milyen javaslatai vannak a legális, organikus linképítésre?
A Google szintén hadat üzent az egy érdekeltségi körbe tartozó linkhálózatok, keresztlinkelések kiszűrésére. Ebbe a kategóriába sorolható, ha valaki tucatnyi weboldalt hoz létre, amik elsődleges célja a központi weboldal erősítése. Oké! Jogos! De sajnos a fürdővízzel a gyereket is kiöntik, hisz nekem van olyan ügyfelem, akinek cége közel tucatnyi egymáshoz nagyon lazán kapcsolódó terméket forgalmaz. Bizonyos és teljesen indokolt logika alapján ezeket kb. fél tucat különböző weboldalon kínálják a vásárlóknak. Az is logikusnak tűnik, hogy ezek az oldalak egymásra hivatkozzanak. Nem csak azért, hogy a Google számára beérkező linkeket generáljanak, hanem mert a célközönség számára valóban érdekes lehet a többi, kisebb nagyobb mértékben kapcsolódó termékkör. Sajnos ha ezekért nem is büntet a kereső, mindenesetre előnynek sem számít.
Akkor még nem említettem, hogy míg évekkel korábban a linkelt kulcsszavakért (pl. rönkhasító) jutalmazta az oldalt, napjainkban ezek nagyszámú alkalmazásáért kimondottan büntet, mégpedig hátrasorolással.
Helyette ez az új támogatott módszer: Az Erdőgépker Kft. a különböző fafeldolgozó, tűzifakészítő gépek, rendszerek specialistája. A kínálatukban megtalálhatóak többek között az olasz gyártmányú Thor rönkhasító gépek (http://www.tuzifahasito.com) és a közép és nagyteljesítményű finn Hakki Pilke tűzifa készítő automaták. (http://www.hakkipilke.hu)
Semmi gond! Ehhez tartjuk magunkat, csak használjon. :) Az oldal látogatottságának használhat, de lássuk be, ettől még nem lesz értékesebb a látogatók számára.
Mindezekből számomra teljesen egyértelmű, hogy a Google algoritmusának rohamos fejlődése nem feltétlenül, vagy nem mindig szolgálja a tisztességes, látogatóbarát weboldalak és persze a mai napig rengeteg hulladékot tartalmazó találati listákat bogarászó felhasználók érdekeit sem.
Mindezzel együtt hivatkoznék a cikk elejére, hogy mivel nincs más atom biztos megoldás mint a fizetett hirdetések, mégis csak érdemes a weboldalakba pénzt és energiát fektetni. Olyan a Google mint a demokrácia. Messze nem tökéletes, de még nem találtak fel jobbat nála.

 

Share