• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Valóban szükségem van mobilbarát weboldalra?

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2015. február 08. vasárnap, 15:56
  • Találatok: 2660
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)
Valóban szükségem van mobilbarát weboldalra? - 5.0 out of 5 based on 1 review

Webstúdiónk rövid határidővel, kedvező áron, garanciával vállal mobilbarát, reszponzív honlapkészítést, webáruház készítést. Tekintse meg referenciáinkat!

Számtalan egymástól független statisztika, felmérés bizonyítja, hogy már hazánkban is meghaladja a mobil eszközökön, okostetelefonon való internetezés a harminc százalékot.
Ezt a képet szeretnénk árnyalni azzal, hogy felmérjük, vajon hogyan reagálnak a mobil netezők a nem mobil weboldalakra, vagyis amikor a honlap nem fér el az okostelefon kijelzőjén, aprók a betűk, nagyítani és húzgálni kell, hogy eltudjuk olvasni az oldalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobilbarát weboldal tesztEz sok mindentől, főként az oldal jellegétől, a látogatói célcsoport szokásaitól, életkorától, anyagi, társadalmi hovatartozásától függ, de általánosságban kijelenthető, hogy mindenképpen erősen ajánlott. (Már mint a mobilbarát weboldal, webáruház.)
Az okos telefonok hatalom átvételének korában már több mint érdemes elgondolkodni, hogy kell-e, szükséges-e, érdemes-e régi weboldalunkat felújítani, mobil készülékekre is optimalizálni. Egy teljesen új weboldal, vagy egy nagy generál esetén ezt a kérdést viszont már nem is szabadna feltenni, hisz valamire való webfejlesztő már alapból, külön kérés nélkül is mobilbarát weboldalakat készít.
A látogatottsági statisztikák világosan mutatják, hogy a mobilon történő internetezést nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, mondván, hogy aki komolyan akar valamit az oldalunkon, az üljön egy rendes asztali gép elé. Pedig magam is erősen hajlok még erre, egyenlőre pl. még nem vetemedtem arra, hogy mobilon vásároljak egy webáruházban.

Ez idáig! De természetesen nem merek fogadkozni, hogy ez örökre így is marad. Nem beszélve arról, hogy hány alkalommal fordult már elő, hogy a döntéshez szükséges információkat mobilos böngészéssel gyűjtögettem össze.
Mondhatják erre sokan, hogy a nagy kijelzős, nagyfelbontású mobilok korában a normál elrendezésű weboldalakkal is el lehet boldogulni. Éppen el lehet, de lássuk be, nem túl nagy élmény.
Hangsúlyozom, ez a dilemma csak azokra vonatkozik, akiknek régi, de még megfelelően működő weboldaluk, webáruházuk van, vagy éppen a közelmúltban újíttatták fel, csak éppen nem a megfelelő emberre bízták, aki nem gondoskodott a mobil kompatibilitásról.
Akkor a statisztikák. Általánosságban elmondható, hogy egy adott weboldal látogatóinak 20-40 százaléka mobil eszközön lép az oldalra. Ráadásul ezeket a statisztikákat még torzítja, vagyis a ténylegesen elvárható mobilos látogatottságnál ezek a statisztikák kevesebbet mutatnak egy nem mobilizált honlap esetén, hisz egy mobilra is optimalizált weboldalra a Google is több mobilos látogatót irányít a keresőből.
Hogy a Google mennyire tartja fontosnak a weboldalak mobil friendly, mobilbarát voltát?

Jól szemlélteti ezt az a tény, hogy a webmestereszközöktől, ahová több tucatnyi általam kezelt weboldal van regisztrálva és amelyeknek sajnos még legalább fele nem mobilbarát, közel tíz levelet kaptam, melyben az egyes weboldalak eme hiányosságára hívták fel a figyelmem. Itt pedig a Google eszköze, mellyel azt lehet ellenőrizni, hogy adott weboldal megfelel-e mobil barát elvárásoknak. https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/
Ezek után már nem lehet senki számára kérdéses, hogy a találati listákon nagyon rövid időn belül igen jelentős előnyre tesznek szert a mobil barát weboldalak.
A technológia mibenlétét kevéssé ismerő laikusok joggal tehetik fel a kérdést, ha már ennyire fontos a mobil barátság, akkor mi fejlesztők mire várunk, miért nem végeztük el a fejlesztést már régen?
Egyrészt ez egy jogos kérdés, másrészt vártunk a kritikus tömegre és közben egy kicsit meghunytunk.
Harmadrészt a régi oldalak esetén általában a mobilbaráttá alakítás koránt sem olyan egyszerű, kvázi sok munka van vele és sokba is kerül.
A saját gyakorlatunkról a következő részben fogok részletesen beszámolni, most csak annyit, hogy jelenleg az általunk üzemeltetett oldalak közel fele már mobil eszközökön is kényelmesen böngészhető.
Végül még annyit, hogy ez az első hosszabb írásom, amit mobilon írtam meg. No, nem pusztán trendiségből, sokkal inkább lustaságból, hisz a díványon eldőlve mégiscsak kényelmesebb, mint a nagy monitor előtt görnyedni. Persze ez csak amolyan hétvégi energiatakarékos mód, a mobil nálam még biztosan sokáig nem fogja kiszorítani az asztali gépet. Mindenesetre ez is egy újabb adalék ahhoz, hogy nincs mire várni, haladni kell a régi weboldalak korszerűsítésével.

Share