• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

A nagy testvér figyel

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2015. február 25. szerda, 10:30
  • Találatok: 2103
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
A nagy testvér figyel - 5.0 out of 5 based on 2 reviews

Az internet, a Facebook, a Google, az okos telefonok korában, a különféle lehallgatási botrányok, tömeges jelszó lopások világában joggal aggódunk a személyes adataink biztonsága miatt.
Ugyanakkor lássuk be a különféle egymáshoz kapcsolódó rendszerek, a Google szolgáltatások, az Android, a naptár, az e-mail-ek szinkronizálása kétségkívül igen kényelmes és praktikus dolog a hétköznapok során.
Ezek működési elveivel, előnyeivel és veszélyeivel az átlagfelhasználónál talán egy kicsit jobban tisztában vagyok. Most azonban magam is megdöbbentem a hálózati rendszerek tudásán, hogy ne mondjam hatalmán.

Egyenlőre még nem sikerült megfejtenem a magyarázatát az alábbi történésnek, "jelenségnek".
Lefoglaltam egy szobát három éjszakára a booking.com-on. Ma látom, hogy a mobilomon, az androidos naptáramban megjelent egy bejegyzés erről a három éjszakáról.
El sem tudom képzelni, hogy milyen utat tett meg ez az információ, csak feltételezem, hogy a booking.com a google fiókomra küldhetett naptári bejegyzést, a foglalással kapcsolatban.
Szóval igazán nagyszerű dolog az, hogy a gépeink lassan helyettünk gondolkodnak, dolgoznak, de azért egy kicsit aggasztó is az a jövő ahol még a jelenleginél is jobban átszövi a technológia az életünket, beleértve a magánéletünket is.

Kiegészítés! Az asztali Mac-en lévő alapértelmezett naptár is tud az eseményről. :D

 

Igazán már nem is tudom megítélni, hogy mennyire indokolt az adatbiztonságunk, a személyiségi jogaink miatti felerősödött aggodalom. Egyrészt az embert már jó pár évezrede, így vagy úgy, de nyilvántartják, cimkézik. Az adó és vámszedő két ezer évvel ezelőtt is utolért szinte mindenkit, legalább is a népet mindenképpen. Végső soron pusztán másodlagos technikai kérdés, hogy a hivatalban, a repülőtéren, a határon, vagy éppen igazoltatás során személyi igazolvánnyal, chip kártyával vagy éppen a fülünkbe-farkunkba ültetett chip-el igazoljuk magunkat.
Roppant kényelmes is a modern technológia, lásd fentebb. Akkor még nem beszéltem a nem is olyan távoli jövőről, amikor egyetlen kártyával tudunk majd vásárolni, az lesz a jogosítványunk, a személyi igazolványunk stb. Vagy mondjuk még kártyát sem kell majd magunkkal cipelni az egyébként most még tényleg ijesztőnek tűnő bőr alá ültetett chipnek köszönhetően.
Ugyanakkor a hátrányokat sem szabad alábecsülni. Gondoljunk csak arra, hogy most is mennyi valós veszély leselkedik az internet és mobil használókra.
Ezek között szinte jelentéktelen, hogy a CIA is le tud bennünket hallgatni, (bár sajnos jöhet még olyan világ, ahol az állampolgár a mostaninál is jobban kell féljen a hatalom kíváncsiságától, Kubatov listázásától) sokkal valósabb veszély, hogy lenyúlják a pénzt a számlánkról, vagy hackerek, vírusok ellopják a jelszavainkat, törlik az adatokat a számítógépeinkről.

Share