• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Népszavazás, választások a Facebookon?

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2013. július 25. csütörtök, 17:12
  • Találatok: 2401
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Népszavazás, választások a Facebookon? - 5.0 out of 5 based on 1 review

Vezet a JOBBIK, fej-fej mellett a Facebookon a FIDESZ és az EGYÜTT 2014

Nem, nyilván semmi realitása annak, hogy a közeljövőben politikai jellegű kérdések a Facebookon, vagy bármiféle webes szavazás segítségével dőljenek el hazánkban
Nem mintha ez teljességgel kivitelezhetetlen lenne, de a hazai politikai kultúrát és informatikai fejlettségünket tekintve erre még sok évtizedet kell várni.
Hogy miért adtam mégis ezt a címet ennek a cikknek? Nagyon egyszerű! Nem kizárólag a bulváros figyelemfelkeltés volt a szándék, hanem az is, hogy a Facebookon több mint négymillió magyar regisztált felhasználó van és bizony a politikai állásfoglalásnak is számtalan formája mutatkozik meg a világ legnagyobb közösségének oldalán.
A politikai pártok is gőzerővel nyomulnak és éppen az az érdekes, hogy bár a szavazásra jogosult állampolgárok legalább fele használja a Facebookot, az ottani aktivitás és pártszimpátia köszönő viszonyban sincs az általában (most ezt sokan vitatják) sokkal pontosabbnak tekinthető közvélemény kutatásokkal.
Természetesen az alábbi adatokból a tényleges erősorrendre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, már csak azért sem, mert egy ember akár több párt, pártelnök oldalát is lájkolhatja.
Biztosan olyanok is akadnak, akik még a hasonlítgatással sem értenek egyet, de szerintem akkor is érdekesek ezek az adatok és a közösségi média, marketing iránt érdeklődőknek (sőt a politológusoknak, közvéleménykutatóknak is) érdemes lehet tanulmányozni, elemezni ezeket és keresni a magyarázatokat, esetleg a saját Facebookos kereskedelmi alkalmazásokhoz ötleteket, inspirációt meríteni.

Nézzük a konkrétumokat 2013 július 25-én.

A Facebook felhasználók számára többé-kevésbé köztudott, hogy a személyes profilok mellett, melynek 5000 a maximális engedélyezett ismerősi létszáma, léteznek u.n hivatalos, céges oldalak, népszerűbb nevén rajongói oldalak. Ezeket természetesen a pártok és politikusok is használják.
Jogos az ötlet, hogy nézzük meg a pártok, politikusok népszerűségét, rajongó számát a Facebookon és máris megvan az erősorrend, amiről azt is feltételezhetnénk, hogy mutat némi párhuzamot a közvéleménykutatási eredményekkel és persze a valósággal.
Hogy ez mennyire van így, az rögtön kiderül az alábbi adatokból.
Mivel az adott pártoknak és vezetőiknek minden esetben van külön-külön rajongói oldaluk, úgy véltem, hogy a legjobb megoldás, ha a kettőt összeadom és ennek összegéből állítom fel a Facebook népszerűségi listát.

FIDESZ
(https://www.facebook.com/FideszHU):
36.184 ember kedveli

Orbán Viktor
(https://www.facebook.com/orbanviktor):
158.468 ember kedveli

Összesen: 194 652



Jobbik Magyarországért Mozgalom
(https://www.facebook.com/JobbikMagyarorszagertMozgalom):
116.705 ember kedveli

Vona Gábor
(https://www.facebook.com/vonagabor)
105.222 ember kedveli

összesen: 221 927

 

 

MSZP
(https://www.facebook.com/mszpfb?fref=ts):
61.434 ember kedveli

Mesterházy Attila
(https://www.facebook.com/mesterhazy.attila)
38.883 ember kedveli

Összesen: 100 317

 


Együtt 2014 Mozgalom
(https://www.facebook.com/egyutt2014):
123.324 ember kedveli

Bajnai Gordon
(https://www.facebook.com/BajnaiGordon):
62.922 ember kedveli

Összesen: 186 246

Az eredmények több mint elképesztőek, egyúttal elgondolkodtatóak, hogy egy sokkal nagyobb, több milliós, igaz, hogy nem névtelen minta, ekkora eltérést mutat a közvéleménykutatási eredményekkel, amelyek persze nagyságrendekkel megbízhatóbbak mint egy közösségi oldal.
Nyilván meg van ennek a magyarázata és nem lehet ezekből az adatokból messzemenő következtetéseket levonni.
Nos, a politológusoknak, közösségi marketing szakembereknek lehet ezen elmélkedni és keresni a magyarzatokat az erősen eltérő eredményekre.

Egy, az enyémnél jóval komplexebb vizsgálat a pártok és különböző szervezetek, média Facebook kapcsolati rendszeréről:
http://network.blog.hu/2013/07/29/valoban_egyertelmu_a_hazai_mediumok_partkotodese_politika_vs_mediumok_a_magyar_facebookon

Share