• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Indexelt url-ek megváltozásának következményei a Google-ben

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2015. július 12. vasárnap, 14:05
  • Találatok: 2445
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Indexelt url-ek megváltozásának következményei a Google-ben - 5.0 out of 5 based on 2 reviews

Aki legalább fél évtizede intenzíven foglalkozik weboldal készítéssel, üzemeltetéssel, az óhatatlanul belefutott régi weboldalak felújításának, újjáépítésének szükségességébe. Itt nem egy puszta ráncfelvarrásra gondolok, ami csak a dizájnt érinti, hanem amikor mondjuk egy "ezer éves" statikus html oldalról dinamikusra váltunk, vagy pl. egy Joomla 1.5-ös tartalomkezelő, CMS rendszerről egy reszponzív 3.4-es legfrisebb Joomlára frissítünk.

Ez egy nagy múltú, jelentős nagy tartalommal rendelkező oldal, ne adj Isten webáruház esetén nem kevés fejtörést tud okozni az oldal üzemeltetőjének, webmesterének.
Én most azonban nem a tartalmak átmozgatásáról, az oldalak újraépítésének nehézségeiről szeretnék beszélni, hanem az ilyenkor gyakran elkerülhetetlen aloldal url-ek, webcímek megváltozásáról. Ha még az ősidőkben készült oldalakat újítjuk fel, szükségszerű, hogy az új oldal esetén már keresőbarát aloldal címeket alakítsunk ki. Több száz aloldal esetén joggal aggódtunk, hogy mit szól mindehhez a Google keresője, hogyan hat majd ez a korábbi találati listában elfoglalt pozíciónkra, hogyan, milyen eszközökkel hozzuk a tudomására az új oldalak címlistáját, hogyan töröljük a régi, nem található url-eket a Google indexből. Bár emiatt több tucat átalakítás után sem tapasztaltam jelentős mértékű és idejű látogatottság visszaesést, a Google találati listájából sem sitemappal, sem átirányításokkal, törlésekkel évekig nem lehetett kitakarítani a régi, lejárt url-eket. Mindig hatalmas nyomást jelentett egy kiemelt fontosságú, jól teljesítő weboldal nagymértékű átalakítása, pláne ha nem tudtuk megtartani a régi url-eket.
Mára azonban fényévekkel előrébb lépett a Google, és bátran kijelenthetem, hogy a korábbi átirányítgatásokkal elcseszett drága időt manapság érdemesebb az érdemi tartalomfejlesztésre szánni.
Történt ugyanis kb. negyed évvel ezelőtt egy rendkívül sajnálatos és szégyenteljes esemény egyik kiemelt partnerünk oldalával. A tulajdonos a magyar mellett az angol nyelvet is felrakatta az oldalra (teljesen fölöslegesen, mert az életben nem fogja az egész website-ot lefordíttatni, túl azon a néhány oldalon amit eddig kiizzadt) és bizony az ezzel megbízott specialista úgy vette fel az angol nyelvet, hogy az összes magyar url-be is bekerült egy plusz hu. (.hu/hu) Másképpen fogalmazva több ezer url változott meg az oldalon, anélkül, hogy mindezt hónapokig észrevettem volna. Ez bizony egy kirúgással egyenlő fegyelmi vétség lenne egy alkalmazott esetén. Ráadásul, mivel nem vettem észre ezt a változást, nem is jeleztem ezt a Google felé, nyugodtan nevezhetjük életveszélyes figyelmetlenségnek.
De minden jó, ha jó a vége és itt okozott igazán nagy és kellemes meglepetést a Google. Mire észbe kaptam, lejárt sitemap ellennére, átirányítások nélkül, alig három hónap alatt szinte az összes url-t frissítette. Vagyis nincs nem található oldal a Google találati listájából. (Mondjuk ez nálunk egyébként sem fordulhat elő, hisz a 404-es hibaoldalt automatikusan a főoldalra irányítjuk. Persze ez így is bosszantó a látogató számára, ha a keresett aloldal helyett a főoldalon találja magát és keresgélheti a kívánt cikket.)
Tanulságos a történet és remélem tanultam belőle, hogy nem lehet az ember elég körültekintő és figyelmes. Valamint kezdem a saját bőrömön is tapasztalni, hogy a sok vitatható keresőoptimalizálási woodoo helyett, egyre inkább érdemes a kapacitást a tartalomfejlesztésre fordítani. A látogatók számára hasznos, informatív, egyedi tartalmak létrehozására gondolok.
Éppen ideje volt már ennek az evolúciónak és nem elsősorban azért, mert így a weboldal tulajdonosokra, fejlesztőkre kevesebb teher hárul, hanem sokkal inkább azért, mert a világ sok milliárd weboldalának csak kisebb hányada van igazán hozzáértő webes szakemberek kezében, tehát amennyiben a Google még sokáig szeretne a legnépszerűbb kereső maradni, bizony segítség nélkül is képes kell legyen a weboldalak változásait lekövetni és a keresők felé minél relevánsabb tartalmakat kínálni a találati listában.

KÉRLEK ÍRJÁTOK MEG EZZEL KAPCSOLATOS TAPASZTALATAITOKAT! KÖSZI!

A közelmúltban felújított, újjáépített reszponzív, mobilbarát oldalaink, melyek korszerű Joomla 3.x CMS rendszerekre épülnek:

http://www.arizonamps.hu

http://www.baleset-vedelem.hu

http://www.kochboraszat.hu

http://www.algyoihalaszcsarda.hu

http://www.fehertoihalaszcsarda.hu

http://www.metalucon.hu

 

Share