• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

A webes alkalmazások, kiegészítők evolúciója

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2015. szeptember 13. vasárnap, 19:38
  • Találatok: 2043
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
A webes alkalmazások, kiegészítők evolúciója - 5.0 out of 5 based on 2 reviews

Módszerek, technológiák, melyeket egykor, néhány éve a keresőoptimalizálás szent gráljának hittünk, de mára a digitális szemétdombra kerültek.
Hogy bizonyos technológiák, alkalmazások hosszabb távon nem teljesítik a hozzájuk fűzött reményeket, még a legnagyobbakkal is előfordul. Legyen elég egyetlen konkrét példát kiemelni a Google számtalan baklövése közül: a Google plus-t, a Facebook vetélytársaként indították útjára. Szemben egyébként más próbálkozásaikkal ez legalább még működik. Na, de ettől függetlenül a Google még mindig a világ egyik legnagyobb webes cége és több tucatnyi alkalmazásával, az élükön a keresővel, a Youtube-al, az analytics-e, a maps-el még mindig bőven piacvezetőnek számít a szektorban.
A legfőbb konkurenciának, a Facebooknak is bőven volt mellényúlása. No, de ez már csak ilyen szakma.

Most lássuk azokat a megoldásokat, amiket sok más web stúdióhoz hasonlóan mi is nagy előszeretettel alkalmaztunk, de mára túlhaladta a kor.
Meg kell jegyezzem, hogy ezek jórésze már akkor is fölösleges volt, csak sokan azt hittük, hogy ettől a látogatók majd oda-meg vissza lesznek. Hát nem! Jobb esetben lesz@rták, rosszabb esetben idegesítette őket és azonnal elhúztak az oldalról. Persze a szakma nagyjai már akkoriban, sok évvel ezelőtt is hangoztatták, hogy ne szemeteljük tele az oldalainkat, hittem is meg nem is. Bíztam a sok csili-vili kütyüben, meg a Google algoritmusában.
Nézzük miket használtam sok évvel ezelőtt, amik egy része utólag lássuk be, igencsak ciki.
Az egyik kedvencem a névnap javascript volt. Ezt persze inkább csak a portál és lakossági jellegű oldalakra raktam ki.
A látogatottságot és az egykor valóban fontos Page Rank-et kijelző, valamint linkgyűjtemények mini bannerei szintén elmaradhatatlan részei voltak az oldalaink láblécének.
Fontos hangsúlyozni, hogy ezek egy jelentős része a maga idejében igenis hasznos volt a weboldalak látogatottsága szempontjából.
Az oldalba illesztett Google kereső nem tartozott ebbe a kategóriába, főleg nem céges oldalak esetében. Legfeljebb abban segített, hogy a látogatókat minél előbb elnavigáljuk az oldalainkról.
A Skype hívó gomb alapvetően ésszerű eszköznek tűnt, de a gyakorlatban soha nem működött igazán. A Skype a lendületes indulás után mára jelentőségét vesztette. A fénykorában is csak nagy látogatottságú weboldalak esetén volt értelme, feltéve, hogy az oldal tulajdonosa legalább munka vagy nyitvatartási időben valóban elérhető volt.
Természetesen minden korszaknak megvannak a magai favorit technikái, keresőoptimailizálási segédeszközei, melyek hasznosságáról sokan megvagyunk győződve. A jelen "varázspálcáit" a következő cikkemben veszem sorra.

 

Share