• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

A sikeres webáruházak titka, a kemény munka

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2015. szeptember 20. vasárnap, 16:44
  • Találatok: 2864
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
A sikeres webáruházak titka, a kemény munka - 5.0 out of 5 based on 2 reviews

Ha valaki webáruház készítéssel keresi meg irodánkat, az első percben igyekszem a tudtára adni, hogy ennek az alap ára nem sokkal kétszázezer alatt indul és hozzáteszem rögtön, hogy az interneten azonban már húszezerért is kínálnak saját webáruházat, vagy havi pár ezer forintért bérelni is lehet.
Mostanság ismét webáruház lázban ég a vállalkozói szféra és többektől hallottam, hogy márpedig webáruház nélkül megáll az élet. Ez persze nem igaz, sőt manapság webáruház készítése előtt alaposan fel kell mérni a terepet, hogy egyáltalán érdemes-e pénzt, energiát ölni a projektbe.

Lacibike webáruházAz üzlet profilja, jellege, a piaci verseny erőssége mellett a legfőbb kérdés, hogy a tulajdonos, a vállalkozás tudja-e biztosítani egy nyereségtermelő webáruház üzemeltetéséhez szükséges feltételeket. Számtalan általunk készített webáruházból ugyanis jó ha fél tucattal komolyan foglalkozik a tulajdonosa.
Pedig már az első tárgyalás során nyomatékosan felhívom a megrendelő figyelmét, hogy ne számítson gyors és látványos sikerre, sok munkára és költségre annál inkább.
Ennek ellenére vállalják a költségeket, a saját erőfeszítést viszont többnyire megspórolják. Nem is marad el az általunk előre jelzett sikertelenség.
Többnyire nem sikerül megértetni, vagy csak nem veszik elég komolyan, hogy amikor mi átadunk egy kész, full extrás webáruházat, az még csak egy esztétikus, szépen berendezett, de az ürességtől kongó bolt. (Ha csak nem bíznak meg bennünket az árufeltöltéssel is.)
Az áruházak többsége általában elakad néhány száz termék feltöltésénél, ha egyáltalán eljut odáig.
Mi tagadás, a webáruház üzemeltetése során a legnagyobb kihívás a termékfeltöltés, frissítés, a logisztikai háttér biztosítása. Ha az üzlet tulajdonosa nem képes az általa forgalmazott termékeket képekkel, termékleírásokkal valamilyen módon adatbázisba rendszerezni, majd ezeket egyesével manuálisan, vagy automatizáltan feltölteni a webáruházba, akkor nincs miben bízni, egyszerűen nem lesznek vásárlók a webshopban.
Fontos hangsúlyozni, hogy mindezek nem a webáruházakon, nem azok technológiai fejlettségén múlik. Még egy olcsóbb webáruház is alkalmas az automatikus, tömeges áru feltöltésére, de manuálisan, egyesével is néhány nap alatt több ezer terméket fel lehet tölteni. FELTÉVE HA! Feltéve ha rendelkezésre áll valamilyen termékadatbázis, akár csak egy excell táblázat a termékek nevével, azonosítójával, árával esetleg leírásával. Ez még csak-csak akad a komolyabb cégeknél, vállalkozásoknál, bár szinte kizárólag termékleírás, adatlap nélkül. Akkor még a képekről nem is beszéltem. Ilyet a nagykereskedők ritkán tudnak a viszonteladók számára biztosítani. Bevett gyakorlat, hogy a képeket és leírásokat a netről lopkodják össze, esetleg maguk fotózgatják le a termékeket, igen gagyi minőségben. A központi oldalakról, esetleg katalógusokból kiollózott termékadatlapokkal, leírásokkal túl az időigényességükön az a probléma, hogy nem egyediek és a Google mostohábban bánik a tartalom sokszorozó oldalakkal, mint az egyediekkel. Mindez azt jelenti, hogy nehezebb bekerülni a kereső első oldalaira, így a látogatottság is alacsony marad, ha csak nem költünk Google és Facebook hirdetésekre.
Számtalan ügyfelünk közül egy akadt csupán, aki néhány átvirrasztott éjszaka alatt több, mint tízezer terméket (kerékpár, kerékpár alkatrész, tartozékok) szortírozott excell táblázatokba, a képeket használható struktúrába rendezte oly módon, hogy azt néhány perc alatt fel tudtuk tölteni a webáruházba. Ezúton is gratulálunk a www.lacibike.hu tulajdonosának. Sajnos a termékleírások elkészítése itt is nagyon sok plusz időt vett igénybe. Talán egyszer majd az is elkészül.
Ne legyen tehát senkinek illúziója. Szinte nincs az életnek olyan területe, ahol ne lenne erős a verseny, hogy ne lenne már tucatnyi konkurenciának ütős webáruháza, de legalább weboldala. Ahhoz, hogy egy új weboldal, webáruház képes legyen számottevő árbevételt termelni, a fentebb felsorolt feltételeket muszáj teljesíteni.
Túl azon tehát, hogy egy profi csapatot bíztak meg a webáruház elkészítésével akik egy korszerű, a kor igényeinek megfelelő webshopot készítettek, elengedhetetlen, hogy nagy mennyiségű termékadatot tudjon az áruház tulajdonosa előteremteni.
Ezt a cikket többek között azért írtam, hogy mielőtt leülnénk egy potenciális ügyféllel webáruház készítésről tárgyalni, ezt a cikket elolvastatom vele. Addig nincs miről beszélni, csak egymás idejét raboljuk, teljesen feleslegesen.
Nem szeretjük a megfontolatlan, tájékozatlan és elégedetlen ügyfeleket.
Ha valaki a fentieket megérti és tudomásul veszi már felelősen tud dönteni, és tudja, hogy mire vállalkozik és mire fordít egy csomó munkát és pénzt.
Mindezeket persze eddig is elmondtuk, az átadott webáruházak egy jelentős része mégis elakadt valahol az árufeltöltés elején. De legalább ez már nem a mi felelősségünk.

 

 

Share