• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Éljenek a pancser webmesterek!

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2015. november 26. csütörtök, 21:00
  • Találatok: 2574
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Éljenek a pancser webmesterek! - 4.2 out of 5 based on 5 reviews

Az elmúlt évek során több tucat olyan ügyféllel kerültünk kapcsolatba, akik teljesen joggal elégedetlenek voltak a korábbi webes (többnyire értsd a weboldalak készítőit, üzemeltetőit) szolgáltatóikkal. Ezek részleteibe nem mennék bele, hisz vég nélkül sorolhatnám a hozzáállásra, szakértelem hiányára vonatkozó horrorisztikus történeteket.
A legfrissebb, igazi, megmosolyogtató gyöngyszemet viszont részletesen elmesélem. A történet végkimenetele mondhatni tipikus, nevezetesen a weboldal tulajdonosa nem képes elérni, hogy a webmester változtassa, fejlessze az oldal tartalmát, funkcióit, stb.

pancser webmesterekEz történt egy új ügyfelemmel is, aki azzal keresett meg, hogy régi weboldalával kellene valamit kezdeni, talán felújítani, de legalább új cikkeket feltölteni. Kérdésemre, hogy miért nem a weboldal készítőjét kereste meg, diszkrét, elkerülő választ kaptam. Annyi kiderült, hogy a felhasználónak semmilyen hozzáférése nincs az oldalhoz, sőt annak valószínűleg adminisztrációs felülete sincs.
Az oldal meglehetősen kulturált, gazdag tartalommal, jócskán elavult design-al és technológiával. Ilyen helyzetben számomra nem kérdés egy teljesen új weboldal szükségessége, de nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy le akarom nyúlni az ügyfelet és fölösleges kiadásokba hajszolom. Így adta magát a kérdés, felvetés, hogy mindenképpen meg kellene kérdezni a korábbi webmestert, hogy tudná-e korszerűsíteni az oldalt, vagy legalább a hozzáférési adatokat adja ki, ami egyébként is megilleti a tulajdonost.
Gyorsan megérkezett a válasz, nem tud az oldalhoz nyúlni, már csak azért sem, mert ő sem tudja a hozzáférési adatokat. Elveszett valahol az évek alatt. Ezzel a lehetőség is, hogy a jelenlegi oldallal bármit is kezdeni lehessen. (Persze némi utánjárással a tárhelyszolgáltatótól ezt meg lehetne szerezni, de nem érdemes vele bajlódni.)
A megrendelő se spilázta a dolgot, megbízott egy új oldal elkészítésével, a régi tartalom áttöltésével.
Megdöbbentő, bár mindennaposnak tekinthető eset. Sajnos nagyon nehéz a megrendelőknek kiválasztani igazán megbízható szolgáltatót, aki akár évekkel az oldal elkészülte után is hatékonyan tud segíteni, vagy legalább biztosítja az oldalhoz az ügyfél, vagy más szakemberek hozzáférését.
Hogy miért éljenek a pancserek? Önző módon úgy vélem, talán így egy kicsit jobban értékelik az ügyfelek a felkészült, korrekt vállalkozókat, cégeket.

 

Share