• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

A keresőoptimalizálás 2016-ban

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2015. december 20. vasárnap, 17:46
  • Találatok: 2049
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
A keresőoptimalizálás 2016-ban - 5.0 out of 5 based on 3 reviews

A keresőoptimalizálás 2016-ban. Előrejelzések, de inkább csak jóslatok a SEO közeljövőjét illetően

Aki hosszabb ideje foglalkozik keresőoptimalizálással tudja, hogy a SEO újdonságai nem feltétlenül a naptári évfordulókhoz igazodnak. Ennek ellenére a szakemberek kényszert éreznek arra, hogy előrejelzéseket gyártsanak a következő évre, míg mások, a kevésbé képzett szakemberek, vagy a hétköznapi felhasználók, vagyis a weboldal tulajdonosok előszerettel keresgélnek használható jóslatokat az év vége felé, vagy az év elején.

Az eredmény nagyjából mindig hasonló. Viszonylag általános előrejelzések, melyek ettől többnyire még igazak. Keveset ígérnek, de azt általában be is tartják. Magam is átfutottam néhány ilyen cikket, tanulmányt, melyek vélhetőleg valóban relevánsaknak nevezhetőek, szerzőik hozzáértőnek tűnnek, ha más nem is, de az, hogy a keresőben az első helyeken jelennek meg, bizonyítja, hogy értik a dolgukat.
Az, hogy túl sok újat nem tudnak mondani, nem az ő hibájuk.
Egyszerűen nincsenek nagy csodák, csak ezer apróság, melyek napról-napra, egész évben alakítják a helyezések sorrendjét a Google találati listáiban.
Talán a legfontosabbak továbbra is, de ez már nem újdonság, hisz az utóbbi egy-két év deklarált prioritásai, a jelentős, értékes, egyedi tartalom, a mobilbarát (reszponzív) megjelenés, a meglehetősen tág és általános fogalomnak nevezhető felhasználói élmény, valamint a manipulatív, rossz minőségű linkhálózatok kiszűrése és büntetése.
Ha mégis eddig viszonylag keveset hangoztatott szempontokat, de korántsem újdonságokat kellene kiemelnem, akkor meg kell említsem azon jogos feltételezéseket, miszerint a weboldalak rangsorolásában egyre nagyobb szerep jut a közösségi médiában való népszerűségüknek, ill. a látogatottsági statisztikáknak.
Szintén egyre inkább terjed az a tapasztalati tényekre alapozott vélemény, miszerint az egyes kulcsszavak találati listában való helyezése egyre kevésbé mérvadó, és ezt jól bizonyítja pl. a Google keresések földrajzi szűkítése. Ráadásul az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy a kereső már nem pusztán kulcsszavakban, hanem tartalmi összefüggésekben gondolkodik és itt gondoljunk nyugodtan szó szerinti gondolkodásra, hisz a Google egyre inkább érti is a tartalmakat, nem csak betűk és szavak halmazát látja.

Érdemes-e még keresőoptimalizálással foglalkozni?

A kérdést annak ellenére gyakran felteszik hogy ez egy rossz megközelítés, sőt gyakran válaszolnak is erre, akár úgy is, hogy nem érdemes.
Én nagyon egyszerűen csak azt válaszolom erre a kérdésre, amit azon ügyfeleimnek mondok, akik weboldaluk optimalizálásával keresnek meg: csak akkor vágjanak bele, ha tudomásul veszik, hogy nincsenek gyors, olcsó, látványos sikerek. Sok munkával, költséggel lesz esélyük arra, hogy a weboldaluk visszahozza a belefektetett energiát.
Az illusztráció elkészítése előtt naná, hogy nekem is egy, az egekbe ívelő diagram jutott eszembe, de aztán arra gondoltam, hogy ez becsapás, ámítás lenne. A keresőoptimalizálás diagramja, ha lehetne erről az így önmagában megfoghatatlan fogalomról igazán autentikus, átfogó statisztikát, diagramot készíteni, akkor az leginkább egy tőzsdei chart-ra emlékeztetne kiszámíthatatlanságát, ingadozását, véletlenszerűségét tekintve. A SEO ugyanis annyi bizonytalansági tényezőt tartalmaz, hogy tényleg csak a legjobbak tudnak garantált, tartós, látványos növekedést elérni egy weboldal látogatottságát, jövedelemtermelő képességét illetően, ők azonban szakmai tudásukból fakadóan óvatosan ígérgetnek csak.

Tehát, mindenki vegye fel az eldobált szerszámait és most azonnal folytassa ott ahol abbahagyta és készítsen jól használható, korszerű weboldalakat, rengeteg egyedi értékes tartalommal.

Share