• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

A PR és a Fekete Lyuk

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2016. január 21. csütörtök, 19:14
  • Találatok: 1974
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
A PR és a Fekete Lyuk - 5.0 out of 5 based on 3 reviews

Ha professzionális PR szolgáltatásra van szüksége, akkor keresse a
Forte Communications Kft.-t!

Bár hazánk kivételesen jó példája a politikai PR létjogosultságának, hatékonyságának, mégsem szívesen keverem a honi politikát a marketinggel és a PR-al. De sajnos kénytelen vagyok, mivel a politika, közéletünk tálcán kínálja a témát a PR gyakorlati megjelenésével kapcsolatban. A PR jelentőségét is a megvalósult gyakorlat bizonyítja, szemlélteti a legjobban, így a társadalmat felbolygató jelenségek mellett a PR, marketing szakma képviselői nem mehetnek el szó nélkül.

De ha nem is szólnak semmit, a tanulságokat levonni kötelező. Az ilyen ügyekből ugyanis messzemenő következtetéseket lehet levonni, melyek akár a kereskedelmi marketing, public relations területére is kiválóan alkalmazhatóak.


PR és a feket lyukNos, bár a hazai közélet valóságos kincsesbányát kínál az esettanulmányok készítői számára, ebben a cikkben csak a Magyar Telekom via Ákos/kormány csörtéről szeretnék elmélkedni. Persze a napi hírműfaj kategóriában ez már lerágott csont, de legalább a PR szakmában még túl korai ahhoz, hogy a történések hosszútávú hatásait meg lehessen jósolni. No, de jósolni semmibe se kerül, úgysem kéri rajtam számon senki.

Akkor lássuk mit mond a varázsgömb. Az elején azért nem árt tisztázni, hogy a PR manapság hazánkban nem hagyhatja figyelmen kívül a társadalmi, politikai környezetet. Kérdezhetik persze joggal, hogy a Coca Colának mi köze mindehhez? De lássuk be, jelen körülményeink között nagyon nem mindegy, hogy egy üzenet, adott ideológia csoport számára mennyire elfogadható.

De hagyjuk is a Colát, hisz van nekünk Ákosunk, Magyar Telekomunk és kormányunk is. E három fél pedig bőven szolgált munícióval nemcsak az Ákos rajongók de a PR és marketing szakemberek számára is. Nyilván az a szerencsés, ha egy cég maga irányítja, diktálja a PR kommunikációját, de néha sajnos az élet átveszi az irányítást, és ez az igazi kihívás a PR szakemberek számára. Bár Ákos ügyben valószínűleg magasabb szintre került a döntéshozatal feladata.


Nos, ezek a döntéshozók nem vállalták Ákos közismert véleményét a női principiumokról. Nem lehettek könnyű helyzetben. Nyilván tisztában voltak ennek társadalmi, politikai kockázatával. Úgy kellett döntést hozniuk, hogy nem tudtak előzetesen piackutatást végezni, hogy üzleti szempontból mi lenne a legszerencsésebb reakció. Ugyanakkor egy ilyen fajsúlyú cég nyilván rendelkezik olyan információs háttérbázissal, ami alapján példás gyorsasággal hoztak döntést, ami túl azon, hogy erkölcsi szempontból univerzálisan és hosszútávon is szégyenkezés nélkül vállalható, jó eséllyel üzletileg sem okoz túlzott károkat. A károkozásból most vonjuk ki a kormány megrendelések elvesztését, amelyek nem számottevőek.

Nyilván nem is ez okozta a Telekom vezérkar igazi fejtörését. A valódi kérdés az volt, hogy  Ákos és kormányrajongók aránya hogyan viszonyul az össztársadalomhoz. Amennyiben a kormánypárt, hivatalos támogatottságából indulunk ki, első blindre nem tűnik túl jó ötletnek szembemenni a konzervatív társadalmi rétegekkel. Ha azonban a számok mögé nézünk, jóval árnyaltabbá válik a kép. Ne feledjük ugyanis, hogy a jelenlegi kormány közel kétharmados támogatottsága mögött csak a szavazó és nem a szavazásra jogosult állampolgárok 30-40 százaléka áll.

Ebből következik, hogy ha egy cég döntéshelyzetbe kerül, akkor azt kell felmérje, hogy a potenciális és valós piacának kb. hány százaléka számára lesz szimpatikus/ellenszenves az adott lépés.
Az "Ákos projektben" joggal feltételezhetjük, hogy a piac nagyobb százaléka számára vált szimpatikussá a döntésük, mint ahány Ákos és kormánypárti ellenséget szereztek maguknak.  Persze a marketing és PR szakma nehézsége és egyben szépsége abban rejlik, hogy a hatása csak hosszútávon és igen nehezen mérhető. Azért az szinte biztos, hogy a Magyar Telekom hosszútávú stratégiája szemontjából ez jó döntés volt.

Olyan ez egy kicsit, mint a fekete lyukak, láthatatlanok, létezésükre csak közvetett bizonyítékok vannak, de azért biztos, hogy léteznek.

Share