• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Kulcsszó optimalizálás a gyakorlat tükrében

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2016. június 30. csütörtök, 17:29
  • Találatok: 2173
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Kulcsszó optimalizálás a gyakorlat tükrében - 5.0 out of 5 based on 2 reviews

Ügyfelünktől kaptuk az alábbi, igen gyakorlatiasnak nevezhető kérdéseket a kulcsszó optimalizálással kapcsolatban. Ez azt is jelenti egyben, hogy nem általánosságban, hanem nagyon is életszerű módon, konkrét példákon keresztül igyekszem néhány hasznos információt közreadni a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb területéről. Nevezhetjük ezt akár esettanulmánynak is.

Alábbiakban a kérdések:
1. Valóban sok 1-1 (al)oldal esetében a kb. 20 db kulcsszó és szűkíteni szükséges/ajánlott kb. 5-10-re?
2. Ha megbolygatjuk a kulcsszavakat/ frissítjük a cimkefelhőt, azzal akár könnyen hátrébb is csúszhat a honlap a találati listán?
(Jelenleg a partner első helyen szerepel, és nem szeretné elveszíteni a pozícióját.)

Lentebb a válaszok:

 

2. Nem merem teljességgel kizárni ennek a lehetőségét, bár nagyon kicsi a valószínűsége, pláne, ha szakszerűen történik az optimalizálás. Fontos kérdés, hogy milyen szavakkal szerepel a lista élén. Valóban releváns, értékes kulcsszavakkal?
(ugyanakkor, ha egy adott oldal, a valóban a legfontosabb kulcsszavakra az első helyen van, akkor egyszerűen nincs értelme az oldalt piszkálni, hisz előrébb már nem tud kerülni,
ha pedig még csak pár százalék esélye is van, hogy a Google-nek nem tetszik, nem érdemes kockáztatni.

1. Egy adott fő, vagy aloldalon közzétett kulcsszavakat két részre érdemes osztani.
A kiemelt csoportba soroljuk azt a max. 3-5 szót, amik a legfontosabbak a tartalom, a szolgáltatás, a termékek szempontjából, amely szavakat a Google-ben a legtöbben keresik (lásd: keyword tool).
Ezt a néhány szót kell a cimkefelhőn túl a title-ben, a meta description-ben, a kiemelt címsorokban és magában az oldal tartalmában szerepeltetni.
A kulcsszavak másik csoportját nevezzük most, a "futottak még" kategóriának.
Ebbe jöhet minden, mennyiségi korlátozás nélkül, ami a tartalomra, a termékekre, vagy szolgáltatásokra vonatkozik. Hiszen csak egyetlen termékre vagy szolgáltatásra is számtalan szinonimát, kapcsolódó fogalmat használunk a gyakorlatban. (Szintén lásd: keyword tool)
Pl. egy nyomdaipari cég számára logikusnak tűnik mint kiemelt kulcsszó, a "nyomdai szolgáltatások".
A Google keresési statisztikája viszont erről egy kicsit mást mond.
Ezt a kulcsszót beírva a keyword tool-ba, vagyis a kulcsszókeresőbe, a következőt látjuk.
Ezt a szóösszetételt hazánkban, egy hónap alatt mindössze 40-en írták a Google keresőmezőjébe.
Nézzük akkor mik azok a keresések, amik kapcsolódnak a témához, de többen használják keresések során.

- nyomda: 1600
- szórólap: 1400
- névjegykártya: 4400
- névjegykártya készítés: 1300
- nyomtatás: 1900
- plakát: 1900
- szórólap tervezés: 140

Ebben az esetben természetesen a nyomda, a weboldal tulajdonosa tudja csak eldönteni, hogy a messze legnagyobb keresési számot produkáló "névjegykártya" szó számára releváns-e, vagyis foglalkozik-e névjegykártya készítéssel. (Ha nem akkor a statisztika alapján érdemes elgondolkodni a dolgon, hisz van rá kereslet és bár lehet, hogy nem nagy szelet a tortából, arra alkalmas lehet, hogy behozzon későbbi nagyobb megrendelőket. No, de ez már túlmutat a kereső optimalizáláson.)
Természetesen egy nyomda számára ennél sokkal több releváns kulcsszó létezik, de példának talán most ennyi is elég.
A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy egy nyomdaipari cég számára, a legfontosabb, tehát az első kiemelt csoportba tartozó kulcsszó a „nyomda". Jogos a felvetés, hogy ennek megállapításához nem kell nagy szaktudás, de higgyék el nekem, hogy ez nem minden esetben ilyen egyértelmű. Tessenek csak próbálgatni.
A futottak még kategóriába jöhetnek a kevésbé fontos, kisebb keresési mennyiséget produkáló kulcsszavak, a lista alapján mondjuk a „szórólap tervezés". Egy nyomda általában ezt is vállalja, még ha nem is ez a fő árbevételi forrása, a havi keresés is meglepően alacsony, de azért nem baj, ezen keresztül is ránk találnak.
Mivel azonban ez nem kiemelt kulcsszó, így nem érdemes megjeleníteni a title-ben, a meta description-ben, a kiemelt címsorokban, azonban az oldal tartalmában, felsorolásokban és persze a cimkefelhőben mindenképpen érdemes megjeleníteni.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Share