• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

PR, HR, vállalati kommunikáció, belső kommunikáció és a pokol kénköves bűze

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2016. április 25. hétfő, 16:38
  • Találatok: 3585
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
PR, HR, vállalati kommunikáció, belső kommunikáció és a pokol kénköves bűze - 5.0 out of 5 based on 4 reviews

PR, HR, vállalati kommunikáció, belső kommunikáció és még hosszasan sorolhatnám a nagy vállalatokra, szervezetekre jellemző kifejezéseket. A vállalatirányítási rendszer, marketing, külső-belső kommunikáció, munkaerő gazdálkodás egy rendkívül komoly, szerteágazó tudományág.
Ennek megfelelően meglehetősen szakember és költségigényes tevékenység, amit jórészt csak a multinacionális cégek engedhetnek meg magunknak hazánkban.
No, ez így persze némiképp leegyszerűsítő általánosítás. Mindenesetre a magyar kis és középvállalkozói kör ördögtől való dolognak tartja a felsorolt módszereket, ha egyáltalán a tulajdonosok, cégvezetők már hallottak ezekről.

Belső kommunikációMinden tudományág, szakterület hajlamos önmagát túldimenzionálni, így a vállalatirányítás alapfogalmai (PR, HR, vállalati kommunikáció, belső kommunikáció, humán erőforrás gazdálkodás, stb.) de az ezekről elérhető szakirodalom főként elrettentheti a KKV szektor képviselőit. Bár, mint fentebb említettem, a leggyakrabban még ezek szükségessége sem fogalmazódik meg az érintett cégtulajdonosok, vezetők körében.
Mindezek hiánya persze markánsan megmutatkozik a hétköznapok során, ami nem kevés idegességet, fejtörést, és persze veszteséget okoz a vállalkozások tulajdonosainak, munkatársainak.

Saját tapasztalataim alapján bátran kijelenhetem, hogy katasztrofális a helyzet ezen a téren.
Több olyan százmilliós árbevételű vállalkozással dolgozom együtt, ahol az is problémát okoz, hogy egy új termék leírását ki juttassa el a webmesterhez, hogy az feltölthesse a webáruházba.
De az is mindennapos dolog, hogy egy több tucat alkalmazottat foglalkoztató cégnél tízezer forint összegű közösségi marketing kampánynál a tulajdonos jóváhagyására kell várakozni, az erre ki nem jelölt, csak éppen a nyakába varrt munkatársnak.

Vég nélkül sorolhatnám a példákat és bizton állíthatom, hogy itt nem elsősorban arról van szó, hogy a hazai kisvállalkozások nem engedhetnék meg maguknak a korszerű marketing és vállalatirányítási rendszereket, módszereket, eszközöket.
Sokkal inkább arról van szó, hogy a magyar kis és középvállalkozói szektor így van szocializálva.
Ráadásul az eredmények valamelyest vissza is igazolják, hogy ezt így is lehet, tehát az esetlegességek óceánján hánykódva is gazdag kikötőkre lehet lelni. Ha pedig mégsem, akkor jön a felszámoló.

Nem ragoznám túl a dolgot. A lényeg, hogy akár néhány személyes mikrovállalkozások is eredményesen, hatékonyan és persze vállalható anyagi áldozat árán tudnák alkalmazni a jól bevált módszereket. Illetve azok egyszerűsített, butított változatait.
Hirtelen Wolf Gábor neve jut eszembe, aki a meglehetősen száraz, „hivatalos” marketinget fordította le a KKV, vagyis az átlag kisvállalkozó számára is könnyen érthető, és ami ennél is fontosabb, megfizethető bevételnövelő eszköztárrá.
A belső kommunikációról kellene ennek a cikknek szólni, csak kicsit elkalandoztam.
Már a legkisebb vállalkozások is gyakran hajlandóak jelentős anyagi erőforrásokat reklámra, marketingre, PR-ra áldozni. Ez nagyon dicséretes dolog, de korántsem biztos, hogy a prioritások megfelelőek.
Már egy néhány fős vállalkozás esetén is komoly problémát okozhat a belső kommunikáció hiánya, vagy nem megfelelő minősége. Mindennapos, állandó probléma ez vállalkozások életében, legyen szó egy multinacionális nagyvállalatról vagy egy mikrovállalkozásról.
Nem ragozom, aki ebben él, pontosan tudja miről beszélek. „szétesünk, nem tudjuk, hol áll a fejünk, nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal, totál káosz!!”

Nem kell bizonygatnom, hogy mekkora anyagi kárt okoz az adott vállalkozásnak az ehhez hasonló helyzet. Akkor még nem beszéltem az egészségügyi kockázatokról, mely a munkavállalótól a cégtulajdonosig mindenkit érint.
Szóval a megfelelő, netán profi belső kommunikáció az alapja annak, hogy egy cég, vállalkozás magasabb osztályba lépjen. Ez nem lehet kérdés. Azon már lehet vitatkozni, hogy mindezt önerőből, TESCO gazdaságosban oldjuk meg, vagy vegyünk fel profi szakembert, esetleg bízzunk meg ezzel külső céget.
Akárhogy is dönt, hatalmas lépést tesz egy kiszámíthatóbb, nyugodtabb és jövedelmezőbb vállalkozás felépítése felé.

Ha szeretne előrébb lépni a belső kommunikáció területén, ajánlom figyelmébe a Forte Communications KFT-t, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek a különböző méretű vállalkozások, szervezetek belső kommunikációs rendszerének felépítésében.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share