• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

HIHETELEN! Biztonságosan, megbízhatóan működő weboldalak

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2016. augusztus 02. kedd, 17:44
  • Találatok: 1976
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
HIHETELEN! Biztonságosan, megbízhatóan működő weboldalak - 5.0 out of 5 based on 3 reviews

Szentencia a cikk elejére, ha nincs ideje, vagy türelme végiolvasni a teljes cikket:
Szóval az a tanácsom, hogy keressenek egy megbízható webes vállalkozást, webmestert és lehetőleg a velük való konzultáció nélkül ne kezdjenek önállóskodni, pláne ha gőzük nincs, hogy mit csinálnak. Nagy károkat lehet ugyanis okozni hozzáértés hiányában.

Weboldal, webáruház készítéssel, online marketing tevékenységgel foglalkozik kisvállalkozásom és az évek során jelentős erőfeszítéseket tettünk új ügyfelek felkutatása, megszerzése érdekében. Ezek nagy része annak bizonygatása volt, hogy milyen megbízhatóak vagyunk, mennyire értjük a dolgunkat, milyen jól járnak velünk ügyfeleink.
Mégis inkább azokat a más szolgáltatók és persze az ügyfelek által generált rémtörténeteket tartom a leghatásosabb marketing eszközöknek, melyből havonta belefutunk néhányba.
Most három új gyöngyszem következik a közelmúltból.
Ezek közös vonása, hogy az ügyfelek, részben vagy egészben az én ügyfeleim, mégis képesek durva csapdákba sétálni, mivel nem konzultálnak velünk és saját kútfőből hoznak döntések.

 

Eldobod az agyad 1.

Apa érdekeltségi körébe tartozó szervezet weboldalát mi készítettük, fél szemünket rajta is tartjuk, tanácsokkal látjuk el őket, segítünk, ha kell. Ennek ellenére a megkérdezésem nélkül, mintegy tévedésből felmondták a tárhelyszolgáltatást, domain nevet, el is tűnt az oldal. Szerencsére gyorsan sikerült helyreállítani tartalomvesztés nélkül.
Apa fiának van egy zenei fesztivál weboldala, ami tőlünk független szolgáltatónál parkol és kideríthetetlen számú, meghatározhatatlan személy kezeli, sok év alatt összegyűlt jelentős és értékes tartalommal. Ill. csak kezelték, addig míg az oldal egy hasonló című, de .com végződésű, ismeretlen, üres oldalra irányította a látogatót. Azóta sem derült ki, hogy mi történt, ki és mit csinált az oldallal, az is lehet, hogy meghekkelték. Hosszas levelezgetés után a tárhelyszolgáltató a domain név átirányítást megszüntette, él a domain, viszont az eredeti oldal eltűnt, csak egy üres fehér oldal jelenik meg a webcímen. Kétségbe esve keres a kolléganő, hogy ilyenkor mi van? Mást nem mondhattam, mint, hogy írjon a tárhelyszolgáltatónak, derítsék ki, hogy van-e mentés az oldalról, bár a történet több hónapos, harminc napnál tovább nem szokás tárolni a mentéseket. Nem tudom pillanatnyilag hol tart az ügy, de sejtem, hogy ez a projekt is átkerül hozzánk, ráadásul valszeg nulláról kell új oldalt építenünk. De legalább végre jó kezekbe kerülnek.

Eldobod az agyad 2.

Weboldal feltörésEz a történet is csakúgy mint majd a harmadik, nem elsősorban a webszolgáltató sara, sokkal inkább az ügyfél butasága, önfejűsége.
Havi díjas ügyfelünkről van szó, akinek már sok éve kezeljük a statikus weboldalát. Az évek során legalább fél tucat webáruház kísérlet zajlott, amit többnyire más vállalkozók végeztek, de menet közben mi is építettünk webáruházat, ami végül szintén a kukában végezte.
Az utóbbi egy évben a tulajdonos családtagja, hatalmas munkával egy webes szakember közreműködésével többszöri nekifutásra felépített egy már élesített webáruházat. Wordpress motor hajtja, ami még nem lenne baj, de az év eleje óta, többször feltörték és minden elképzelhető biztonsági intézkedés ellenére tegnap nem akarták elhinni, hogy megint viagra reklám jelenik meg az oldalon, más szinte nem is. Szóval valami nagyon nem fasza.
Nem állítom, hogy az általunk kezelt oldalakat nagyon ritkán nem törik, de villámgyorsan, veszteség nélkül állítjuk helyre az eredeti oldalt.
Ebben a történetben is az a legnagyobb kérdés, hogy ha évek alatt bizonyítottuk alkalmasságunkat, jelenleg is élő kapcsolatunk van, miért tévelyegnek ismeretlen vizeken?

Eldobod az agyad 3.

Szintén több éves, folyamatos megbízás. A cég néhány embere rendelkezik a Joomla tartalomkezelő adminisztrációs hozzáférésével. Régebben szerencsére csak ritkán belebarkácsoltak a tartalomba, amiket nem győztünk rendbe szedni, hisz arra nem érnek rá, hogy az alapvető szövegszerkesztési szabályokra megtanítsuk az illetékeseket.
Ezt mostanában szerencsére hanyagolják. Még egyszer hangsúlyozom, a weboldal tartalomkezelő hozzáféréséről, adminisztrációs felületéről beszélünk. Az ügyfélkapuhoz, ftp-hez csak kivételes esetben adunk engedélyt az ügyfelek részére, bár a felhasználói adatokkal rendelkeznek, elvileg azokat tárolják, hisz eleve az ügyfél nevére szól a domain és a tárhely szerződés. Ilyesmikkel tehát nem kötünk magunkhoz senkit, felmondás esetén minden szükséges adatot, információt átadunk.
Ügyfeleink tárhely szolgáltójánál (többnyire a Médacenternél) a mi e-mail címünk is regisztrálva van, így mi is intézkedhetünk technikai kérdésekben és mi is megkapunk minden általuk küldött levelet, tájékoztatást, szerencsére még a díjforduló közeledtéről így mi külön is figyelmeztetjük partnereinket, hogy fizessék a díjat, mert eltűnik a weboldaluk.
Elsején arról tájékoztattak, hogy egyik parterünk e-mail címéről küldött kérésnek megfelelően megváltoztatták az ügyfélkapu és az ftp tárhely jelszavát. Semmi másra nem tudtam gondolni, mint hogy fel akarnak mondani és ki akarnak zárni bennünket. Pláne, hogy az új jelszót nem kaptuk meg. Furcsa volt viszont, hogy a weboldal adminisztrációs felületére bejutottunk és ott új felhasználó regisztrációját nem láttuk.
Felhívtam az igazgatónőt, hogy ilyenkor mi van?
Kiderült, hogy új munkatársat vettek fel, akiről még nem derült ki, hogy van-e halvány lila fogalma a Joomla kezeléséről, mindenesetre kellet neki egy belépési lehetőség, a régi kolléga meg elfelejtette a saját jelszavát. Nem engem kértek meg rá, hogy csináljak egy új fiókot Kovács Jevgenyijnek, hanem írtak a tárhelyszolgáltatónak, aki a kérésnek megfelelően csinált is egy új ftp és ügyfélkapu jelszót, ahová persze szerencsére ha egyáltalán be tud lépni Jevgenyij, akkor remélhetőleg elretten a látottaktól és rájön, hogy ott bizony cikket nem tud szerkeszteni és jobb ha fejvesztve menekül. Azóta én is megkaptam az új jelszót és arra várok, hogy mikor jelentkezik Jevgenyij adminisztrációs hozzáférésért, mert akkor legalább kiderül, hogy van-e fogalma arról, hogy mit és hogyan szeretne az oldalon csinálni, vagy inkább maradunk a jól bevált módszernél és elküldi levélben, hogy mit szeretne az oldalon változtatni.
Szóval az a tanácsom, hogy keressenek egy megbízható webes vállalkozást, webmestert és lehetőleg a velük való konzultáció nélkül ne kezdjenek önállóskodni, pláne ha gőzük nincs, hogy mit csinálnak. Nagy károkat lehet ugyanis okozni hozzáértés hiányában.

Bár nem közvetlenül, de mégis kapcsolódik egy kicsit ehhez a témához a céges belső kommunikáció, vállalti kommunikáció, hisz a fentebb felsorolt példák mögött gyakran tetten érhető az a tipikusnak nevezhető probléma, hogy a cégek munkatársai nem megfelelően kommunikálnak egymással, sőt ami még nagyobb probléma, hogy a szerepek sem tisztázottak, a feladatkörök sincsenek pontosan meghatározva.
Ebben nagy segítséget nyújthat egy erre szakosodott cég, mint pl. a Forte Communications Kft.

Share