• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

A sokszor elátkozott vs szofisztikált, cuki popup-ok

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2016. október 11. kedd, 18:37
  • Találatok: 2122
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (7 Votes)
A sokszor elátkozott vs szofisztikált, cuki popup-ok - 3.7 out of 5 based on 7 reviews

Az intelligens felugró ablakok rendkívüli hatékonysága és térhódítása

Az internet egyik legbosszantóbb találmánya a kéretlenül, váratlanul felugró popup ablakok. Már évekkel ezelőtt úgy tűnt, hogy a "népharag" rövidesen elsöpri ezeket. A weboldal tulajdonosok jelentős része is ódzkodik ettől, mondván, ha engem bosszant, akkor vélhetőleg így vannak ezzel a mi oldalunk látogatói is. Ez pontosan így is van. Mindezek ellenére a popupok nem tűntek el, továbbra is bosszantanak bennünket és roppant hatékonyan látják el a feladatukat. Ahogy a filmek közbeni reklámblokkokkal, a popupokkal is megtanultunk együtt élni, szükséges rosszként tekintünk rájuk.

Popup és popup között persze hatalmas különbségek vannak. A klasszikus, az oldalra való érkezés után azonnal, a képernyő közepén elénk tolakodó, becsukhatatlan felugró ablakok valóban idegesítőek, kártékonyak és túlhaladottak. De mielőtt a popup ablakok evolúciójában elmélyednék, néhány gondolat ezek, a weboldal tulajdonosok és látogatók szempontjából való hasznosságukról.
Egy átlagos weboldalon igen jelentős mennyiségű információ található. Annyira, hogy még a motivált látogatók sem képesek minden hasznosnak nevezhető ismeret, üzenet, információ feldolgozására. Egyszerűbben fogalmazva, lényeges dolgokat nem veszünk észre adott honlapokon.
A popupok éppen arra jók, hogy kiemelt fontosságú információkat a látogatók arcába toljunk. Persze nagyon megfontoltan, átgondoltan és a lehető legkevésbé irritatív módon kell ezekkel bánni.
Intelligens popupElőször is korlátozott mennyiségben, egy oldalon legfeljebb egyszer, valóban csak a legfontosabb üzenetet közreadni popup formájában.
Fentebb írtam a legkevésbé irritatív módszerről és a popup-ok evolúciójáról. Ennek a cikknek éppen ez a legfontosabb üzenete.
A legtöbb internetező számára a popup azt a régi, klasszikus, máig jellemző, oldal közepén felugró, a tartalmat kitakaró reklámablakot jelenti.
Pedig manapság számtalan olyan popup fajta létezik, amik egészen másként, diszkrétebben, kevésebbé zavaró, mégis nagyon szembetűnően és hatékonyan juttatják el a kiemelt üzeneteket a célközönséghez.
Már a popupok hőskorában arra törekedtem, ha már nagyon muszáj, akkor lehetőleg ne a lap betöltődése után x idővel ugorjanak fel, hanem lehetőleg az oldal úgy jelenjen meg, hogy a popup már eleve nyitva legyen. Igaz ettől valójában már nem is popup, vagyis felugró, de annyi baj legyen, mivel az oldal valamelyik részét kitakarja és szerencsés esetben látványos, feltűnő a kinézete, jó eséllyel nem kerüli el a netezők figyelmét.
A megjelenés módjára, helyére, idejére az utóbbi években számtalan olyan újítás született, melynek köszönhetően szofisztikáltabbakká, kevésbé zavaróakká, sőt némely felugró ablakok egyenesen cukikká váltak.
A popup-ok közti különbségek legfőképpen a megjelenés időzítésben, pozicionálásában, mikéntjében mutatkoznak meg. Amennyiben nem időzített, akkor a látogatónak kell valamit tennie az oldalon, hogy megjelenjen a felugró ablak.
Az általunk készített és üzemeltetett Joomlás oldalakon egy nagyszerű popup komponenst alkalmazunk, mely közel tucatnyi, nagyon ötletes felugró ablak típust tud létrehozni.
A paraméterezési lehetőségek szinte kimeríthetetlenek. Messzemenőkig testre szabható az ablakok, mérete, tartalma, kinézete, a megjelenés helye, időpontja, időtartama, beállítható hogy adott gépen milyen gyakorisággal, a becsukást vagy kattintást követően hány óra, nap, hét, hónap után jelenjen meg legközelebb.
És az igazi kuriózum, amikor a megjelenés a látogató viselkedéséhez igazodik.
Két kedvencem van, melyek pszichológiai szempontból teljességgel nélkülözik az idegesítő popupok jellemzőit.
Az egyik, ami akkor bukkan csak fel az oldalon, (fontosnak tartom, hogy ne középen, lehetőleg ne takarja ki a tartalmat, hanem a bal felső sarokban) ha a látogató az oldal hosszának valahány százalékáig legörget. Én 40-60 százalék közé szoktam beállítani.
Becsukni nem kell, hisz nagyobb monitoron kényelmesen elfér az oldalsó üres sávban. Másrészt ha visszagörgetnek az oldalt a tetejére, automatikusan eltűnik.
A másik kedvencem az oldalelhagyási szándékra megjelenő ablak. Ez akkor aktiválódik, ha a látogató az egér mutatót a böngésző tetején lévő eszköztár fölé viszi, nyilván azért mert el akar navigálni az oldalról. Ekkor egy jó ajánlattal talán még maradásra lehet bírni. De ha menni akar, a popup ebben nem akadályozza meg, becsukni sem kell, simán és angolosan lehet távozni.
Az alábbi linkeken erre mutatok néhány példát.
http://www.kontraszt.com/weboldal-keszites.html
http://www.stihl-viking-honda.hu
http://www.erdogep.hu/tuzifa-keszitok/faaprito-gepek/kalapacsos-faaprito.html

 

Mentés

Mentés

Share