• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Hasznos weboldal kiegészítők (oldalértékelés, szavazás)

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2016. augusztus 15. hétfő, 09:22
  • Találatok: 2312
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Hasznos weboldal kiegészítők (oldalértékelés, szavazás) - 5.0 out of 5 based on 3 reviews

Egy jóval korábbi cikkemben az évekkel ezelőtt divatos és elterjedt weboldal kiegészítő kacatokról írtam, amelyek egy része valóban hasznos, más része viszont teljesen szükségtelenül foglalta a helyet, lassította az oldal betöltődését és persze idegesítette a látogatókat, elterelte a figyelmüket a lényegről. Ezt a cikket itt olvashatja el.
A technológia fejlődésével, a felhasználói szokások változásával új eszközök, kiegészítők, módszerek kerültek a régiek helyébe, melyek fontosságáról és hasznosságáról sokan meg vagyunk győződve, de ezt is majd az idő fogja eldönteni. Évtized múltán valószínűleg ezek egy része is a virtuális szemétdombra kerül.

Talán fél tucat olyan weboldal, webáruház kiegészítőt, úgynevezett komponenst, modult és plugint használunk Joomla alapú weboldalainkon, webáruházainkban amiket a felhasználói élmény, a Google helyezések, összefoglalva, online marketing szempontjából hasznosnak ítélünk.
Ez alkalommal az oldalértékelés, vagy más néven a szavazás funkcióról fogok részletesebben írni, melyet itt a cikk tetején sárga csillagok formájában láthattok.
A hasznosságához mérten még nem mondhatjuk, hogy általánosan elterjedt lenne a világhálón, pedig több éves technológiáról van. Most persze joggal kérdezheted, hogy oldalértékelésre a Facebook like és a többi közösségi megosztó gomb miért nem elegendő? Elégnek éppen elég, de ezek a csillagok, pláne ha az ötös felé tendálnak és kellően sokan szavaztak, akkor úgy vélem, elég szembetűnően és hatékonyan jelzi, hogy sok más látogatók mennyire ítélték hasznosnak az oldalt.
De ez még nem minden!

Microdata, strukturált adatok, rich snipets

Microdata, strukturált adatok, rich snippets

Az alcímben használt kifejezések nagyjából ugyanazt jelentik, mégpedig a Google kereső által kifejlesztett technológiát, aminek teljes mélységű bemutatásába nem megyek bele, ezen a linken minden tudnivalót megtalálsz a témával kapcsolatban. (Egy későbbi cikkemben talán magyarul is adok erről bővebb tájékoztatást, de nagyon tömören annyi a lényeg, hogy a weboldal tartalmi elemeiben elhelyezett szabványos jelöléssel, cimkékkel azt tudathatjuk a Google-el, hogy milyen jellegű tartalomról van szó. Ez esetben azt közöljük a keresővel, hogy ez egy oldalértékelés, szavazás. Ezekkel a plusz információkkal segítünk abban, hogy a Google jobban megértse az oldalunk tartalmát és ennek segítségével pontosabb, használhatóbb, relevánsabb találati listákat állítson össze.)
Esetünkben annyi a lényeg, hogy amennyiben az oldalértékelésed megfelelő módon van telepítve, akkor ezt a Google kereső felismeri, tehát az oldal tartalma mellett annak értékelését is figyelembe veszi és tárolja.
Ennek minimum két fontos hozadéka biztosan van. A látványosabbik, amikor a találati listában az oldalad címe alatt megjelennek a csillagok. Annak a hatását aligha kell bizonygatnom, amikor az oldalad a listában mondjuk csak hatodik, de ez az egyetlen csillagozott a találatok között. Joggal feltételezzük, hogy a csillagozott találatokra gyakrabban kattintanak, mint akár a listán előrébb lévő, de csillagok nélküli weboldalakra.
Ebből rögtön adódik a másik jogos, de csak nehezen bizonyítható feltételezés, nevezetesen, hogy az oldalértékelésnek köszönhetően a találati listában is javíthatja az oldal helyezését.

LÉGYSZÍVES NYOMJ EGY ÉRTÉKELÉST AZ OLDAL TETEJÉN (CSILLAGOK), HA HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET! De a Facebook, Google like-okonak és megosztásoknak is örülök. KÖSZÖNÖM! 

Share