• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Étterem weboldal készítés esettanulmány

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2017. január 11. szerda, 16:35
  • Találatok: 3088
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (13 Votes)
Étterem weboldal készítés esettanulmány - 4.5 out of 5 based on 13 reviews

 

A cikkem a szegedi Kiskőrössy Halászcsárda új weboldaláról szól. (www.kiskorossyhalaszcsarda.hu)
Messziről kezdem, bocsánat!
A web divat és technológia, mint az informatika egyéb területei is, rohamtempóban fejlődik. Azt is el kell ismerni, hogy a divatot és technológiát még mindig nem a marketingesek, hanem az informatikusok diktálják. Ez nem feltétlenül baj, csak így kicsit nehezebb a marketingesek dolga.
Szóval, mint bizonyára sokan észrevették az elmúlt egy-két évben megjelentek azok az újszerű, valóban látványos, nagy kezdőképekkel, kevés szöveggel induló, teljes kijelzőszélességet betöltő weboldalak. Ezek másik gyakori és visszatérő eleme, hogy görgetéssel lefelé haladva további kiemelt oldalak jelennek meg és kattintások nélkül, csak görgetéssel a legfontosabb bevezető információk, a végén az elérhetőségekkel, üzenetküldési lehetőséggel érhetőek el, nem csak látványos formában, de valóban áttekinthetően, hatékonyan és meggyőző erővel.

Étterem weboldal - Kiskőrössy HalászcsárdaEzektől az online marketingesek öt éve még világgá szaladtak volna.
Manapság azonban úgy vélem, hogy bizonyos szakterületek, pl. a vendéglátás területén komoly lehetőségek rejlenek ebben a formában. Egy étterem, szépségszalon, szálloda esetén ez a stílus a maga eleganciájával, újszerűségével már fél siker lehet.
Van egy vitathatatlan online marketing elv, nevezetesen, hogy a hajtás fölött, vagyis a görgetés nélküli kezdőképernyő átlátható, informatív, egyértelmű legyen. Nos, talán egy halászcsárda esetén egy teljes képernyőt kitöltő halászlé bogrács a legfontosabb menüpontokkal megfelel ezen elvárásoknak is.
Ezért esett a választásom erre a sablonra.
Igen, egy profi sablon megvásárlása mondjuk Joomla rendszerre ésszerű, költséghatékony megoldásnak is tűnik. De azért nincsenek csodák, a sablon ára csak töredéke a további költségeknek, ha csak valaki nem maga tölti fel tartalommal. Én, aki már nem vagyok éppen kezdő, nem először estem ebbe a csapdába. Nevezetesen, hogy még rengeteg munka követi a sablon telepítését.
Az a baj a legtöbb sablonnal, hogy elképesztően bonyolult a felépítése és nagyon nehéz lépést tartani a fejlesztésekkel. Még profiknak is komoly feladat a kiismerése és testreszabása az igazán komoly, újszerű és korszerű Joomla templateseknek.
Mert az addig rendben van, hogy megvásároljuk az "instant" weboldalt és telepítjük a teljes mintatartalommal, beleértve sok egyéb "hasznos" cucc mellet pl. az arab nyelvet is.
Tehát kapunk egy tetszetős Gellért hegyet és le kéne faragni róla a fölösleget, hogy megkapjuk a Gellért szobrot. No, de egyszerűsítsük le a dolgot, érjük be annyival, hogy lecseréljük az ételképeket, az árakat, az étlapot, az elérhetőségeket, a bemutatkozást, logót, egyéb cikkeket, menüpontokat, stb.

Olcsó, profi weboldal sablon, rengeteg további munkával

Nos, az a rossz hírem, hogy egy tíz-húszezer forintért vásárolt sablonnál ez koránt sem olyan egyszerű. Ezzel sajnos még a profik is megizzadnak. Az alap Joomlával rengeteg amatőr jól elboldogul a világban. Ezek a legkorszerűbb Joomla sablonok viszont már annyira bonyolultak, hogy egy amatőr képtelen velük boldogulni. Az egy más kérdés, hogy egy profinak érdemes-e ezekkel bajlódni, vagy célszerűbb egyedi sablont fejleszteni, fejlesztetni. No, de ez már nem a megrendelő, weboldal tulajdonos gondja.
Én úgy döntöttem, hogy a Kiskőrössy Halászcsárda oldala esetében vállalom a Gellért hegy faragást. A végeredmény önmagáért beszél, kinek tetszik, kinek nem, de az biztos aki a csárdába készül és előtte a weboldalra látogat, megkapja a legfontosabb információkat, grátiszba egy kis étvágygerjesztőt is.
Amint az látható, a teljes kezdőoldal egy több szintes, csábító kirakat.
A technikai, üzemeltetési ismeretek megszerzésének rögös útja után, már tényleg a hülye is tud ebből egy ütős weboldalt csinálni. Vagy mégsem?
Azért nem annyira egyszerű a dolog. Sorolom a kérdéseket.

1. Ha már a sablon tervezői a főoldal kiemelt menüit animált piktogramokkal oldották meg, akkor az adott témákat vajon milyen ábrával illusztráljuk, hogy még mielőtt fölé vinnék az egérmutatót és felbukkanna a magyarázó felirat, már tudni lehessen, hogy mit rejt a menü. A kontakt boríték ikonjánál ez nem okozhat gondot. Amennyiben a látogatottsági statisztikái szerint nem teljesítenek túl jól a piktogramok, akkor valószínűleg megnöveljük a hatszögek méretét és beleírjuk szavakkal is a menük nevét. Talán nem is kéne várni semmire, azonnal neki kellene fogni, hisz ez nem kvíz műsor, mindennek, gondolkodásmentesen egyértelműnek kell lennie.

2. A bal felső sarokban egy a weboldalak mobil változatainál megszokott rejtett menü található. Az a kis csíkos, négyzet alakú, hamburgernek is nevezett ikon. Nyilván azért rejtették el a szokásos felső menüt, hogy ne vonják el a kezdő képernyő tartalmáról a figyelmet, hisz a leglényegesebb tartalmakat kattintás nélkül, csak görgetéssel is meglehet találni. Ezen weboldal kapcsán nem érzem feltétlenül bajnak, ha a legtöbb látogató nem, vagy csak nehezen találja meg a rejtett, bővített menüt.
Ne feledjük, ott az oldal közepén a gyors menü is.

Étterem weboldalon ételfotók a királyok

A következő, kihívást jelentő képernyő a specialitásaink, ízelítő kínálatunkból oldal, melyen a slider egyszerre négy ételt mutat, a képekre kattintva eljuthatunk az étel részletes oldalára, a négy kép előtt és után látható egy-egy nyíl amikkel a következő négy kiemelt ételt érjük el. Talán nem szerencsés, hogy a mozgató nyilak nem látszanak, illetve nem elég feltűnőek, így a látogatók többsége valószínűleg csak az első négy kiemelt étellel találkozik első lendületből. Ez nem feltétlenül baj, majd egyeztetni kell az üzletvezetővel, hogy a halászlé után mi a következő három legfontosabb, legnépszerűbb fogásuk, vagy éppen mik azok amiket felszeretnének futtatni, vagy bármilyen egyéb okból kiemelni. Másik lehetőség, hogy két sorban akár nyolc étel is elférne egy oldalon, bár akkor meg már kezdene zsibvásárrá válni. (Zárójelben jegyzem meg, hogy itt kezdődik igazából az online marketing. Szép weboldalt sokan tudnak csinálni, de a tartalom kialakítás aprólékos, átgondolt, sok agyalás, kísérletezés során létrejövő formályán dől el a weboldal gyakorlati hasznossága, vagyis, hogy hány halászlét ad majd el.)
Ha már az étlapnál és az étel fotóknál tartunk. A képek szükségességének és minőségének fontosságát nem győzöm, de talán nem is szükséges hangsúlyozni. Egy étterem, csárda legalább legnépszerűbb ételeiről profi, ínycsiklandozó fotókat közzétegyen weboldalán.

Egy étterem színvonalát tükrözze a weboldala is

Azért azt is el kell ismerni, hogy nincs annyira nehéz dolga sem az online marketingesnek, sem a weboldalnak, hisz az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb halászcsárdája évtizedekig sikeresen működött még az online világ előtt is. Ebben az esetben a weboldal legfontosabb feladata, hogy színvonala igazodjon a csárdához és minden fontos, elvárható tájékoztatást, kapcsolatfelvételi lehetőséget megadjon az érdeklődőknek. Persze az sem baj, ha a kis számú konkurencia elől sikerül néhány vendéget elhalászni. No, ez csak vicc volt, az viszont már nem, hogy a másik négy neves szegedi halászcsárda weboldalát is irodánk üzemelteti.
Jogos a felvetés, hogy ez összeférhetetlen, de ebben az esetben a csárdák tulajdonosait ez nem zavarja, minthogy jól megférnek egy városban, nem konkurenciái egymásnak, sokkal inkább erősítik egymást, mint az aranyművesek az isztambuli bazárban.
Folyt. köv.

 

Share