• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

4K videó - kezdő lépések

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2017. február 07. kedd, 13:31
  • Találatok: 2378
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (6 Votes)
4K videó - kezdő lépések - 3.5 out of 5 based on 6 reviews

A Kontraszt Web és Videó Stúdió akár több kamerás 4K-s videófelvétel, reklám, referencia film készítést, eseményrögzítést is vállal professzionális minőségben a forgatókönyv írástól a szerkesztésen át a publikálásig. Az ország bármely pontjára elutazunk. (Fő tevékenységi területünk Szeged, Csongrád megye és Budapest) Tekintse meg részletes ajánlatunkat, bemutatkozásunkat. Kattintson ide!

Professzionális, 4K kamera csomagok kölcsönzése az Arizona MPS-től!

Kb. négy évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló lelkesedéssel a 3D jövője iránti feltétlen bizalmamról írtam egy cikket. Mentségemre szolgáljon, hogy jelentős beruházást hajtottam végre, hisz a jelek meglehetősen bíztatóak voltak a home 3D elterjedésével kapcsolatban. Kétségkívül több szakmabeli és civil ismerősöm kezdettől nem hitt benne. Nekik lett igazuk, a házi 3D-nek gyakorlatilag vége, a nagy tévégyártók többsége teljesen leállt a 3D tv-k gyártásával.
Helyette itt a 4K, vagy más néven UHD, Ultra HD.

Sony FDR-AX100E 4K videókameraA 3D már több éve várható bukása után érthető módon, igen bizalmatlanul méregettem az első 4K tévéket, még akkor is, ha a képminőség lehengerlő volt. Jogosnak tűnik a kérdés, hogy ha több mint egy évtized után még a full HD sem szorította ki teljesen a régi, SD, 4:3-as, kis felbontású televíziózást, akkor mekkora esélye van a 4K rövid távú térhódításának?
Nos, az elmúlt bő egy év sok kérdésre választ adott, sőt, engem személy szerint meg is győzött a létjogosultságáról. Oké, mondhatják a 3D fiaskóm után, hogy a véleményem nem sokat számít.
Az eddigi tapasztalataim alapján azonban azt mondom, hogy nagyon más a helyzet, mint a 3D kapcsán. A 3D halálát elsősorban a szemüvegekkel való bajlódás és persze a mozik 3D-s filmjei okozták. A 3D a mozik privilégiuma maradt, otthon túl macerás a dolog és el is marad az igazi mozi élménytől. Ráadásul a televíziós műsorgyártók sem tettek komoly lépéseket a 3D tartalom előállítás irányába.
Hogy miből gondolom, hogy a 4K-nak van jövője?
Egyszerű. A televízió gyártók sorra rukkolnak elő az UHD tévékkel és az árak drámaian csökkennek.
Persze mit sem ér az egész nagy felbontású tartalmak nélkül, amiket a televíziós csatornáktól egy darabig még nemigen várhatunk.
Helyette viszont a Youtube-on az okos UHD tévékkel már jelentős számú 4K videót találunk. Sőt, csak egyetlen konkrét példát említve, a Samsung S7 kamerájával már 4K-s házi videókat készíthetünk, ami valóban mellbevágó élményt jelent még a Full HD-hez képest is.
No, de nézzük a 4K-t a szakmai felhasználók, videósok, kisebb-nagyobb videóstúdiók, produkciós irodák szempontjából.
Nos, vettem egy 4K-s Sony FDR-AX100E 4K kamerát egy hete és beszámolhatok az első gyakorlati tapasztalatokról.
Az első fontos lépés egy nagy kapacitású, nagy sebességű, legalább 64 gb-os SDXC kártya beszerzése. Nem nagy ügy, tízezer forinttól indulnak az árak.
Szintén ajánlott egy legújabb generációs kártyaolvasó, különben úgy járhatnak, mint én. A számítógép nem látta a kártyán a file-okat, sőt a Windows nem kis kétségbeesésemre mindenáron formázni akarta a kártyát. Szerencsére informatikus ismerősöm a régi, nem kompatibilis kártyaolvasóra gyanakodott. Igaza lett, ezen a problémám is gyorsan sikerült túllépni.
A vágáshoz szintén combos, de korántsem csúcs gépre van szükség. Core i5 simán viszi, minimális döcivel.
A 4K videó file méretek jó codec-el tömörítva meglepő módon legfeljebb 10-15 százalékkal nagyobbak mint full HD-ben.
Nézzük a konkrétumokat. Kb. húsz perces szerkesztett anyag, mp4-be tömörítve, 15 mb/s-el kb. két giga. Ugyanez full HD-ben 1,7 giga. A tömörítési minőségekről UHD monitor és komolyabb tesztek hiányában még nem merek nyilatkozni. Mindenesetre a Youtube-on bárki meggyőződhet a végeredményről és egy full HD monitoron is mellbevágó az élmény. Érthető persze a tamáskodás, miszerint ha csak full HD-ben nézünk egy 4K-s anyagot, akkor mindenképpen csak 1920x1080-at látunk, mitől is lenne az jobb egy eleve full HD videónál? Jelentem rendkívül látványos a különbség és ez még a laikusok számára is szembetűnő meggyőző. De nem győzködök senkit, próbálja ki mindenki maga. A Youtube-on már rengeteg 4K videó található. A látvány önmagáért beszél. (Ez az első 4K-s videó felvételem: https://www.youtube.com/watch?v=wjs8UIyyQUU)
Eredetileg azt terveztem, hogy a 4K-t egyelőre csak ritkán, a kiemelt fontosságú és látványvilágú anyagokhoz használom. A kezdeti tapasztalatokon felbúzdulva azonban most úgy látom, hogy a felvételek többségét már érdemesebb 4K-ban forgatni. Ha csak a Youtube feltöltéseket tekintem fő célként, már akkor is érdemes ebbe az irányba orientálódni.
Ha valaki hivatásos videósként szeretne nagyobb beruházás nélkül megismerkedni a 4K-ban rejlő lehetőségekkel, ajánlom figyelmébe az Arizona MPS-t, ahol kedvező áron csúcskategóriás 4K kamerákat lehet bérelni (ARRI Alexa Mini ProRes kamera csomag, Sony FS7 Cine kamera csomag, Sony a7SII 4K cine kamera csomag) természetesen szakmai tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

 

Share