• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

RIP 3D - merre tovább virtuális valóság (VR)?

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2017. március 19. vasárnap, 18:09
  • Találatok: 2143
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.10 (5 Votes)
RIP 3D - merre tovább virtuális valóság (VR)? - 4.0 out of 5 based on 5 reviews

A Kontraszt Web és Videó Stúdió akár több kamerás 4K-s videófelvétel, reklám, referencia film készítést, eseményrögzítést is vállal professzionális minőségben a forgatókönyv írástól a szerkesztésen át a publikálásig. Az ország bármely pontjára elutazunk. (Fő tevékenységi területünk Szeged, Csongrád megye és Budapest) Tekintse meg részletes ajánlatunkat, bemutatkozásunkat. Kattintson ide!

Mielőtt végleg elbukott volna a 3D videó, elindult hódító útján a panoráma videó (VR, virtuális valóság). De az is lehet, hogy ez is a bukás felé vezető göröngyös út eleje. Most még nem tudhatjuk.
Ami biztos, hogy sok évre visszanyúló előzménynek tekinthetjük a panoráma fotózást, mely sok éve még a profik kiváltsága volt, hisz komolyabb technikai és technológiai felkészültséget követelt. A sikere és elterjedtsége mérsékeltnek nevezhető. A marketingben mindenképpen számottevőnek tekinthető a hasznossága, hisz weboldalakon látványosan képes bemutatni helyszíneket, városok tereit, utcákat, (lásd Google map street wiev), éttermeket, szállodákat, üzleteket, stb.
A használata egyszerű, egér segítségével körbeforoghatunk az adott térben.

Napjainkra az átlagember számára is elérhetővé vált a technológia, hisz közepes kategóriájú fényképezőgépek, okos telefonok segítségével is készíthetünk panoráma fotókat. Persze ez első lépésben csak egy csík fotót eredményez. Ahhoz, hogy ebből körbeforgatható igazi panoráma képet készíthessünk, szükség van speciális szoftverre, alkalmazásra.
Hacsak nem a Facebookon szeretnénk közzétenni panoráma fotóinkat. A közösségi oldal ugyanis közel egy éve indította panoráma funkcióját. Ennek lényege röviden annyi, hogy az okos telefonnal készült panoráma fotóinkat a Facebook képfeltöltője felismeri és a képet automatikusan körbeforgatható valódi panoráma képekké alakítja. A telefon beépített giroszkópja segítségével körbeforogva a képet a valós térnek megfelelően láthatjuk.
Apró szépséghibák azonban még vannak. Nem minden mobiltelefon támogatja a funkciót, de szerencsére húzással ezeken is körbe nézhetjük a képet. Másrészt a Facebook eddigi szűkös tapasztalataim alapján kb. 10-20 fokot "kiharap" a térből és nem végteleníti a körforgást, tehát nagyjából 340 foknál megakad. Mindezek ellenére van fantázia a dologban, de a széleskörű elterjedés még várat magára a jelek szerint.
Ennek ellenére itt a nyakunkon a VR (virtuális valóság) vagy más néven a panoráma videó. A technikai kihívás több mint jelentős. Ebbe most nem mennék bele, már csak azért sem, mert hiányosak ez irányú ismereteim.
Inkább a felhasználói oldalról közelítenék a témához, hozzátéve, hogy így is inkább csak kérdéseket és kételyeket fogalmaznék meg, komolyabb tapasztalatok híján.
Egy VR szemüveg egy jó videóval kétségkívül meggyőző és lenyűgöző.
VR szemüvegA Facebookon is látni már próbálkozásokat. Ekkor jönnek a kételyek. Ha ráununk az újdonságra, milyen esetekben van értelme a dolognak. Egy kb. egy perces Csillagok háborúja videóban körbeforogni először érdekes élmény. De hamar jönnek a dilemmák. Merre forogjak, hol a cselekmény, nehogy lemaradjak a lényegről. Egyáltalán hogy forgolódjak? A szoba közepén állva mérgezett egér módjára szédülésig, esetleg forgószéken rosszullétig?
Mint webes, videós vállalkozó értelemszerűen különösen nyitott vagyok az új technológiákra. Az újdonságokat alaposan körüljárom és ha valami elég meggyőző, lépek is. Mint pl. a 3D videó esetében. Hiba volt, elhamarkodottan vettem 3D kamerát, nem jött be. A 3D videó elbukott azon, hogy a "zemberek" egyszerűen nem akarnak otthon faszakodni a 3D-vel. Talán túl macerás a szemüveg, kimerült a gombelem, stb.
Ennek tükrében a panoráma videózással, VR szemüveggel kapcsolatban jogosnak tűnhetnek a fenntartásaim és aggályaim.
Az i-re a pontot egy a Facebookon látott panoráma videó rakta fel, amit persze nem tudok ide belinkelni.
Egy dokumentum film arról a bizonyos túlélő bunkerről, talán a Spitzbergákon, ahol egy világméretű katasztrófa eshetőségére készülve mindenféle növényi magvakat raktároznak el. De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy ezt panoráma videóban készítették. Szemüveg nélkül csak annyit tehettem, hogy újjal, húzással vagy a saját tengelyem körül forogtam körbe. A riport amúgy hagyományos szempontok alapján készült. Az ott dolgozó munkatárs a stábot körbevezeti az alagutakon, a raktárakban lévő polcok között és elmondja tudnivalókat. Ő van a videó középpontjában. Körbe forogva szerencsés esetben látjuk a polcrendszert, rosszabb esetben üres sarkokat, távolodó, sötét alagutakat, folyosókat.
Ennyi, szűkösnek tűnő tapasztalatból még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.
Azt azonban már megmerem kockáztatni, hogy még sok évig nem lesz a VR a háztartások elengedhetetlen tartozéka.
Csak nagyon korlátozott körülmények és feltételek között életképes a panoráma videó. Legalább is egyelőre. Nagyon drága, komplex technikai felszereltséget, nagyon sok plusz munkát igényel, de ami ennél is nagyobb kihívás, hogy a szerkesztő, rendező gondoskodjon róla, hogy a tér mind a 360 fokában legyen látnivaló, lehetőleg ne statikus. A klasszikus filmes megközelítés alapján egy tér adott pontján történik valami. Beszél egy ember, verekszik kettő vagy több, felrobban egy autó, lezuhan egy repülő. Ha éppen rosszkor fordulok hátra akkor lemaradok a kulcsjelenetről és csak ámuló arcokat látok magam mögött? Nem tudom.
A technológia lenyűgöző, de a gyakorlati megvalósítás mikéntje még hagy bennem kétségeket. Pontosabban a szűk, de rendkívül meggyőző felhasználási terület miatt a széles körű elterjedés még sokáig várat magára.
Az alábbi VR videó egy valóban praktikus, lenyűgöző példája a virtuális világ lehetőségeinek.

 

Share