• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Érdemes-e kisvállalkozásoknak Facebook marketinget végezni?

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2013. augusztus 27. kedd, 09:56
  • Találatok: 2760
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Érdemes-e kisvállalkozásoknak Facebook marketinget végezni? - 5.0 out of 5 based on 1 review

Online marketingesként évekig nem merészeltem a Facebook marketinggel kapcsolatban cikkeket írogatni, észt osztani, sőt még az ügyfeleim felé is visszafogott voltam.
Partnereink zömét még különben sem bírtam meggyőzni a Facebook hasznosságáról és szükségességéről. Bevallom néha magam is elbizonytalanodtam, hisz a jelentős erőfeszítéseim ellenére nem dicsekedhetek túlságosan sok és látványos eredménnyel.
Ennek oka többek között az ügyfelek passzivitása és, hogy az én kisvállalkozásom is eléggé szétszórt. Sok mindennel vagyunk kénytelenek foglalkozni és a Facebook-ba nem teszünk annyi energiát amennyi a nagy és látványos sikerekhez kellene.
Ettől függetlenül több tucat rajongói oldalt üzemeltetünk évek óta, ebből néhányat akár jelentősnek is mondhatok. A gyakorlat mellett folyamatosan olvasgatom a szaksajtót, hogy legalább a legfontosabb trendekkel tisztában legyek.

Facebook marketingEnnek köszönhetően elég jelentős gyakorlati és elméleti tapasztalatom gyűlt össze, több egyedi, hitelesnek tűnő megfigyelésem van, amik a gyakorlatban visszaigazolódni látszanak, így rászántam magam, hogy ezek egy részét megosszam az érdeklődőkkel.
Az első, de korántsem a legnehezebb feladat egy jelentősnek tekinthető rajongótábor létrehozása. Nem lehet abszolút számokban gondolkodni, hisz ez vállalkozásonként jelentősen eltérhet.
Egy helyi kisvállalkozásnál is kívánatosnak tekinthető azért egy-két ezer rajongó, ezzel már lehet valamit kezdeni, ha jó az összetétele, de lehet, hogy százezer rajongó mellett is csődbe megy egy vállalkozás, ha rosszul csinálja a Facebook marketinget.
A rajongó gyűjtésre sajnos szerintem egyetlen komoly, megbízható megoldás van, ami nélkülöz mindenféle nyereményjátékot, kvízt, stb., de ezzel sokan vitába szállnak. Ennek ellenére a saját drágán megfizetett tapasztalataim ezt támasztják alá. Persze nyereményjáték és nyereményjáték között is van különbség, tehát vannak pozitív példák is ennek eredményességére, de ehhez mindenképpen tapasztalt szakemberre van szükség.
A lényeg, fölösleges olyan rajongókat bevonzani, akik csak az egyszeri alkalomért, előnyért, nyereményért, akcióért, stb. lájkolnak. A későbbiekben ezek úgysem fognak figyelni a posztokra.
Én több mint tízezer lájkolót vettem IQ teszttel, de a bejegyzéseim megjelenési száma és a reakciók hervasztóak voltak.
A közzétételek száma (azon rajongók, akiknek üzenőfalán a Facebook megjeleníti az adott bejegyzést) még a tíz százalékot sem érték el, a lájkok, megosztások, hozzászólások pedig elenyészőek voltak.
Végül pedig felfüggesztették az oldalamat spamelés miatt, pedig semmi szabályelleneset nem tettem, bár a külső alkalmazások segítségével pénzért szerzett lájkok szabálytalanok. No, ezt hagyjuk, mert ezzel én sem vagyok teljesen tisztában, de az biztos, hogy erre pénzt költeni fölösleges, még akkor is, ha a Facebook nem büntet, helyette majd büntetnek a „kevésbé" rajongók.
A legjobb ingyenes megoldás az ismerősök meghívása, esetleg megkérhetjük ugyanerre más ismerőseinket is. Kevéssé gyors és látványos lehetőség a weboldalunkon elhelyezett lájkbox és persze a gyakori bejegyzések, posztok a rajongói oldal üzenőfalán. A lassú víz mellett még a Facebook hirdetés a másik megoldás. Ez nem olcsó, de hatékony. Nálam 30-50 Ft közötti átlagárat mutat egy rajongó megszerzése, de ne felejtsük, hogy ezek minőségi rajongók.
A következő, ill. párhuzamos roppant nehéz feladat a meglévő rajongók mozgásban tartása.
Ennek módja pedig eddig is nagyon fontos volt, de a jövőben még többet fog számítani.
Én a felfüggesztett helyett kb. két hónapja elindítottam egy újat, most közel 1500 rajongónál tartok.
Rengeteget kíséleteztem és olvasgattam a nagyágyúk tapasztalatait, cikkeit és azt kell mondjam, hogy kezdek ráérezni a „titok" nyitjára.
Álljon itt a legutóbbi két végletes példa, kivonva a statisztikákból a szponzorált bejegyzések adatait.
https://www.facebook.com/BoraszatiGasztronomiaiMagazin?fref=ts

 

Két bejegyzésre hívnám fel a figyelmet. Az egyik a Kakaspörkölt Főző Verseny, a másik egy Youtube megosztás a Móri Bornapokról!
Az elsőt a Facebook eddig 2616 felhasználónak mutatta meg, míg a Youtube megosztás 48 rajongóhoz jutott el, pedig az utóbbi lényegesen jelentősebb esemény. (Ezeket a számokat ugye csak az adminisztrátor látja, szemben a lájkokkal és megosztásokkal.)
Próbálja megfejteni a különbséget, ami azért annyira nem nehéz és pusztán ezzel az egy információval már nagyon jelentős segítséget adtam, hozzátéve, hogy ennyiből azért még túlságosan messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. A szituációt még sokszor megfogom ismételni és akkor kiderül, hogy helyes-e a következtetésem.
Fontos hangsúlyozni, hogy a Facebook alapból maximum a rajongók 16 százalékának mutat meg egy bejegyzést, ha csak a jelentős lájk és megosztás ezt meg nem növeli, mint a kakaspörkölt esetében, ahol a megjelenítések száma messze meghaladta a tényleges rajongó számot, tehát eddig jóval többen látták, mint ahány rajongója van az oldalnak. Mindezt anélkül, hogy akár egy centet költöttem volna a bejegyzés szponzorálására.
Érdekes továbbá, hogy a fizetett bejegyzések megjelenítését 5 dollárból 5-10 ezerre lehet feltornázni, de számtalan esetemből a magas megjelenítés ellenére a reakciók, tehát a lájk és megosztás messze alatta maradt a kakaspörköltes bejegyzéshez képest.
Mindezek és a legújabb hírek, miszerint, hogy néhány héten belül elindul az új algoritmus, ami méginkább figyelni fog a közzétett tartalmak minőségére, amit jórészt a rajongók reakcióiból fog leszűrni, belátható, hogy komoly lehetőségek rejlenek a Facebook marketingben, de kegyetlenül nehéz jó bejegyzéseket létrehozni. Kivételek ezek alól az u.n sláger témák, termékek, celebek, politika, multik, stb. De egy kis órakereskedésnek, egy borászatnak, vagy pékségnek nehezebb a dolga, mint ezt bizonyára a Facebook oldal tulajdonosok zöme tapasztalja is.
Nehéz egyébként, főként külső ügyfélnek tippet adni a jó és hatékony bejegyzésekre, főként, ha termék, vagy szolgáltatás értékesítés áll a háttérben. A szakcikkekben egyfolytában azt szajkózzák, hogy érdekes és a rajongókat érdeklő témákat kell posztolni. Naná! Majd érdektelen unalmas reklámokat. Szóval ettől a tanácstól még nem leszünk sokkal okosabbak. Annyi biztos, hogy a közvetlen vásárlás ösztönző üzenetek mellett/helyett időnként el lehet vonatkoztatni az oldal eredeti témájától, de csak óvatosan. A témába nem vágó poénkodás, ne adj isten cigány, vagy zsidó viccek hosszú távon biztosan nem hasznosak.
Itt kell ismét visszautaljak a rajongói kör "minőségére". Ha ugyanis azok vannak többségben akik tényleg azért lájkolták az oldalt mert érdekli őket az adott téma, akkor nyilván aktívabbak is lesznek és nem zavarja őket a viszonylag gyakori, témába vágó, érdekfeszítő bejegyzés. Őket lehet, hogy éppen zavarná a témaidegen fecsegés és hamar leíratkoznának.
Tehát itt különösen igaz a kevés néha több elv, hisz hiába van valakinek több tízezer rajongója, ha az adott téma nem érdekli a többséget, mert valamilyen idióta játék miatt lájkolták az oldalt.
Az a Facebook stratégiájából egyértelműen látszik, de persze a józan eszünkkel is felfoghatjuk, hogy az iszonyatos méretű tárhelykapacitásigény miatt, valahogy szűrni, korlátozni kell az adatáramlást a Facebook rendszerén.
Erre pedig az egy elég jó megoldásnak tűnik, hogy csak a minőségi tartalmaknak biztosítanak széles körű megjelenést, a többi megy a kukába, vagy legalább is az alvó archívumba.
Nincs min csodálkozni, hisz a Google évekkel előrébb jár a tartalomértékelés tudományában és ők is hasonló módon gondolkodnak.
A kívánatos napi bejegyzések számáról már sokan írtak, ezt az egyik számomra leginkább mérvadó http://facebooktippek.hu oldalon napi négyben állapították meg, melyet teszteltek is. Magam is erre hajtok az utóbbi hetekben, és visszaigazolódni látszik ez a szám.
Az is kitűnhet a leírtakból, ezt a saját tapasztalataim is bizonyítják, hogy a szakértelem mellett egyetlen oldallal, naponta átlagosan érdemes legalább két órát foglalkozni és bizony pénzt is kell rá áldozni, túl az alkalmazott vagy külső vállalkozás bérén.

Ezt írta a fenti értekezésemre az egyik ügyfelem:

Ügyfél: Én azt látom az oldalunkon, hogy a baromságokat nézték meg többen, mint amennyi lájkolónk van, meg azok a bejegyzesek ahol megosztott egy másik rajongói oldal.
Ez az oldal csak fiatalokból áll, ott nagy volt az interakció

Én: a háromszázas merítés még elég kicsi, hogy statisztikailag megbízható legyen.
Több ezres merítésből, plusz a szakirodalomból vannak a tapasztalataim.
Ettől még persze nem szentírás amit állítok.
A hülyeségek megosztásaiból különben lehetnek vásárlóid? Elvileg persze igen.
De nem ez a jó megközelítés, hidd el!
Inkább azt kérdezd, hogy szerintem mik azoknak a tartalmaknak a jellemzői, amik nagyobb hatással kecsegtetnek.

Share