• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

Megéri-e Facebook nyereményjátékokat szervezni?

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2013. szeptember 21. szombat, 07:52
  • Találatok: 2953
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Megéri-e Facebook nyereményjátékokat szervezni? - 5.0 out of 5 based on 1 review

A Facebook nyereményjátékok elsősorban rajongó szerzésre irányulnak, hisz a rajongókat jó esetben hosszú távon, korlátlan számban tudjuk elérni marketing üzeneteinkkel.
A címben feltett kérdést egészen pontosan úgy fogalmazom meg, hogy érdemes-e nyeremény és egyéb kvíz játékokkal rajongótábort építeni?
Be kell valljam, egy-két éve az indián neves és egyéb játékok korában nagyon irigykedtem a rajongói oldalak tulajdonosaira, akik akár több száz ezres, vagy milliós klubokat építettek.

Facebook rajongói oldalA végén én is beleszálltam, pontosabban vásároltam közel 15 ezer rajongót kvíz játék segítségével.
Utóbb mindez kidobott pénznek bizonyult, mert vagy a Facebook szúrta ki már az elején, hogy nem saját alkalmazással toborozunk, vagy egyszerűen a kvíz miatt lájkolókat egyszerűen nem érdekelte a gasztronómia, ugyanis az oldalnak ez volt a témája.
A legérdekfeszítőbbnek tűnő, a legínycsiklandozó ételfotóknak is elképesztően kicsi volt a hatása alig látták pár százan, lájkolni, megosztani meg alig páran voltak hajlandóak.

Aztán néhány hónappal később a Facebook megfellebezhetetlen módon spamelés vádjával blokkolta az oldalt.
Érthetően ezek után az egész Facebook marketingtől elment a kedvem és eszem ágában sem volt új oldalt indítani. Néhány hónapig. Aztán csináltam egy új oldalt és az elején megfogadtam, hogy semmilyen játékot, fizetett alkalmazást nem veszek igénybe a rajongók megszerzésére.
Ez utóbbi alól csak a Facebook saját fizetett rajgó gyűjtő hirdetési rendszere a kivétel.
Összességében az a véleményem a közösségi marketingről, hogy egy kisvállalkozásnak csak annyi pénzt szabad erre költeni, hogy amit akkor sem siratnánk, ha holnap minden elveszne, amit a rendszerbe raktunk. Ez pedig könnyen megtörténhet bármikor. A Facebook marketingbe magam részéről csak annyit vagyok hajlandó fekteteni, ami nagyjából még aznap meg is térül.
No, de a különben nagyon népszerű nyereményjátékok hasznosságáról akartam ezt a cikket írni.
Nos! Magam, a saját és szakmabeli ismerőseim tapasztalataira alapozva azt mondom, hogy általánosságban nem érdemes nyereményjátékokba jelentősebb költséget fektetni, még akkor sem, ha most már a Facebook szabályzata engedélyezi az oldalon bonyolított játékokat.
Egyszerűen azért nem érdemes ezzel többnyire foglalkozni, mert egy csomó olyan lájkolót is begyűjtünk, (ki ne akarna Ferrarit, vagy akár csak egy karton bort nyerni? Még azok is akik a sört szeretik és a sorsolás után aligha fogják a borászatról szóló híreket olvasgatni.) akik utólag passzivitásukkal többet ártanak mint használnak.
Ismerősöm, több mint hatszázezer rajongót gyűjtött össze mindenféle témában és nem sokat tudott ezzel a tömeggel kezdeni, hisz többnyire nem egy adott téma elkötelezett híve voltak.
Azóta újraindítottam a Borászati és Gasztronómiai oldalamat, (https://www.facebook.com/BoraszatiGasztronomiaiMagazin) csak ismerősök meghívásával valamint húsz dollár anyagi ráfordítással 1687 rajongónál tartok, de a rendszeres és céltudatos bejegyzéseim között volt már olyan is, ami közelíti az hatezres elérést, fizetett hirdetés, vagy szponzorálás nélkül. Húsz dollár szponzorálással pedig 23 544 elérés volt az eddigi csúcs.
Vallom és ezt a saját tapasztalataim is alátámasztják, hogy nem nem érdemes a rajongószámot hajszolni és ez tulajdonképpen a hírlevél listákra is igaz. Inkább építsünk egy sokkal kisebb, de sokkal elkötelezettebb, aktív rajongótábort.
Jogos az észrevétel, miszerint különféle alkalmazások vagy fizetett hirdetések nélkül, még aktív, napi többszöri posztolás esetén is nagyon lassan szaporodik a rajongói létszám.
Ez bizony igaz, havonta még az egy-kétszáz új rajngó is csak szűken jön össze, de mivel Ők az ismerőseik üzenőfalán találkoztak valamely bejegyzésünkkel és ennek hatására, önszántukból jöttek az oldalunkra és lájkolták azt, vélhetőleg Ők az igazán elkötelezett, valódi érdeklődők.
Még azoknál is értékesebbek, mint akiket az ismeretségi körünkből hívtunk meg az oldalunkra, hisz ez utóbbiak estleg csak a noszogatás hatására, miattunk lájkolják az oldalunkat, de nagy valószínűséggel nem annyira érdekli őket a téma. Hasonlóan értékes rajongókat lehet még szerezni fizetett Facebook hirdetéssel, de ezzel a módszerrel egy rajongó nemigen jön ki ötven forintból. Hogy megér-e ennyit egy rajongó, az már persze azon is múlik, hogy mit tudunk velük kezdeni a későbbiek során.
A fentebb taglalt igen értékes organikus rajongó szerzés legbiztosabb módja egyébként a napi, rendszeres kommunikáció és olyan bejegyzések, amik jelentős reakciót váltanak ki a látogatókból.

Share