• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

A hungarikumok és a marketing

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2013. szeptember 26. csütörtök, 07:21
  • Találatok: 2728
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
A hungarikumok és a marketing - 5.0 out of 5 based on 1 review

Hungarikum logóVállalkozásunk egyik legfontosabb projektje a Törzsasztal Borászati és Gasztronómiai Magazin. Így sok szállal kötődünk a hungarikumokhoz, főként ami a gasztronómiai vonatkozásokat illeti. Mivel partnereink és barátaink között tokaji pincészet is található, örömmel értesültem az újabb hungarikumokról, többek között a tokaji aszúról.
Kézenfekvő volt, hogy ügyfelünknek és a méltán nagy hírű aszú boraiknak csináljunk egy kis hungarikum reklámot. A termék publikációkhoz viszont milyen jól mutatna egy hivatalos hungarikum logó.
Ezen a ponton viszont elakadtam hisz a neten kb. negyedórányi keresgélés után ennek a hazánk számára rendkívüli marketing értékkel bíró védjegynek nem találtam sem a hivatalos weboldalát, sem a logóját.
Biztosan van ilyen, hisz a hungarikum védjegy mögött egy hivatalos állami szervezet áll, bizonyára a terméken feltüntetendő védjegyért egy grafikus sok százezer, vagy millió forintot kapott.

 

Mindezek ellenére nem tudom, hogy a weben található, mintegy fél tucat hungarikumokra utaló logók, grafikák közül melyik a hivatalos és ezeknek használatára, sajtóban, neten való publikációjára milyen szabályok vonatkoznak.
Mondom, biztosan léteznek autentikus, hivatalos források, ezeket ki is lehetne deríteni, de sajnos egy kisvállalkozás költségvetésébe egy ilyen hosszas procedúra nem fér bele, így a nyomozgatás helyett úgy döntöttem, hogy a másik negyedóra alatt inkább összeütök én is egy nem hivatalos hungarikum logót, nem százezrekért, hanem csak úgy társadalmi munkában.
No, annyira azért leszek haszonelvű, hogy a saját brandünket, márkajelzésünket is belecsempészem, sőt az is lehet, hogy elindítok egy alternatív hungarikum védjegyet.
Hogy mindez jogilag mennyire tekinthető szabályosnak, törvényesnek? Halvány gőzöm sincs. Szerintem kevesen tudnának erre választ adni, de nem is érdekel ez nagyon senkit.
Ez a kezdeményezés arra is jó lesz, hogy kiderüljön, egy ilyen nem hivatalos és jogilag eléggé aggályos kezdeményezéssel kapcsolatban mikor érkezik bármiféle hivatalos felszólalás.
Mentségemre legyen mondva, talán nem lehet túl nagy bűn, ha magyar vállalkozások, minden rendelkezésükre álló eszközzel igyekeznek népszerűsiteni nemzeti jellegzetességeinket, szolgálva ezzel a társadalom, a nemzet érdekeit.


FONTOS hangsúlyoznom, hogy nem szeretném a marketing szakmát, tudományt ledegradálni. Mindenestre az is tény, hogy főként az állami szférában marketing címszóval sok száz milliót herdálnak el minimális eredményt produkáló kampányokra, ugyanakkor hazai kisvállalkozások akár marketingesek akár nem, aprópénzből igen hatékony módon képesek egy adott célt propagálni.

Share