• Online marketing, keresőoptimalizálásOnline marketing, keresőoptimalizálás
  • Weboldal, webáruház készítésWeboldal, webáruház készítés
A+ R A-

A könnyen áttekinthető, jól navigálható weboldalak fontossága

  • Kategória: onlinemarketing
  • Közzétéve: 2013. október 07. hétfő, 09:28
  • Találatok: 3194
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
A könnyen áttekinthető, jól navigálható weboldalak fontossága - 5.0 out of 5 based on 1 review

A megfelelő webergonómia a honlapkészítés egyik legnagyob kihívása és ebben a megrendelő általában már egyedül marad, hisz a weblapkészítők többsége, a dolga végeztével vagy még a tartalom feltöltése előtt átadja az üres honlapot, webáruházat, vagy nem sokat segít a megrendelőnek a legmegfelelőbb stuktúra kialakításában, legfeljebb a laikus weblap tulajdonos kérése alapján néhány átgondolatlan menüpontba ömleszti a feltöltött tartalmakat.
Könyvek, szakcikkek sokásaga született már arról, hogy mitől jó, hogyan is kell kinézzen egy jól strukturál weboldal.
Én itt most mindössze néhány alapvetésre szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét.

dubai reptérEgy bővített mondatban valahogy úgy lehetne megfogalmazni a kívánatos és elvárható követelményeket, hogy a látogató, könnyen, gyorsan, a lehető legkevesebb kattintgatással, tévelygéssel találja meg az őt érdeklő tartalmat, legyen az egy termék a webáruházban, vagy éppen egy szolgáltatás részletezése, de az elérhetőségi adatok könnyű megtalálhatóságának fontosságát sem kell bizonygatnom.
Ez pedig már nem elsősorban webdesign, nem is feltétlenül online marketing, persze egy kicsit mindkettő, de leginkább talán webergonómiának lehetne nevezni, de nem áll távol egy raktár vagy egy üzlet célszerű berendezésétől, a termékek katalogizálásától, a polcokon való elhelyezésétől, mindezt oly módon, hogy a raktárosok, vagy éppen a vásárlók képesek legyenek megtalálni az adott termékeket.
Hogy még prózaibb példával éljek, ha a számítógépünkön nem tudunk kiaalakítani egy ésszerű, logikus, áttekinthető könyvtárszerkezetet, akkor a fél életünk azzal telik el, hogy éppen kutatunk valamilyen fontos file után, amit átgonolatlanul behajítottunk valahová.
Egy valódi üzlettel ellentétben, ahol jó esetben hosszas keresgélés árán, esetleg egy eladó segítségével csak megtaláljuk a szükséges terméket.
A weboldalán erre ne is számítson, ugyanis világstatisztika, hogy 8-9 másodperc alatt dől el, hogy egy látogató elmélyül egy weboldal részleteiben, vagy egy laza kattintással angolosan távozik. Tehát ennyire kevés időnk van arra, hogy meggyőzzük a látogatót arról, hogy jó helyen jár.
Nem könnyű feladat egy weboldal megfelelő navigációjának kialakítása és erre talán az alapos, körültekintő munkát követően a tesztelés a legjobb módszer.
Teszt alanyaink mennyi idő alatt, hány kattintással képesek megtalálni egy általunk meghatározott oldalt, terméket, stb. Ha sokat tévelyeg a többség, akkor nyilván valami nincs rendben. Ilyenkor lehet az átlagos látogató gondolkodásmódját kiismerni és tanulni belőle, majd mindezt átültetni a gyakorlatba, a weboldal szerkezetbe.
Régi történet ez már, én is csak azért hoztam ezt most szóba, mert sajnos, még évek után is bukkanok olyan hiányosságokra ügyfeleink weboldalain, amire nem vagyok büszke, vagy éppen a napi fejlesztés során merülnek fel új szempontok.
Ilyenkor az ügyfeleknek valahogy szemléltetni, érzékeltetni kell a problémát és valamilyen kapaszkodót kell nyújtani és ehhez célszerű a valódi világ példáihoz folyamodni. Én általában az íróasztal, a ruhászekrény, esetleg a C/dokumentumok példáján keresztül igyekszem inspirálni a megrendelőt.
Ma viszont egy hasonló beszélgetés során beugrott, hogy mit láttam néhány hete az NG-n.
A Dubai reptér akárhányas utastermináljának tényleges átadása ellőtt kb. háromszáz teszt utast dobtak be az induló oldali csarnokba egy-egy "repülőjeggyel" a kezükben, amik több tucat különböző kapuhoz szóltak. Az utasirányítórendszert (táblák, feliratok, nyilak, stb.) igyekeztek íly módon tesztelni.
A kérdés az volt, hogy minden utas megtalálja-e az elképesztő méretű repülőtéren a saját kapuját, ill. hányan tévednek el útközben?
Nos a filmben talán néhányan kallódtak csak el, azokra is rátalált végül a személyzet, mielőtt éhn haltak volna tényleges nyitásig.
Egy másik filmben pedig egy kábítószert csempésző utas keveredett el a tranzitban, így egy vámkapuhoz keveredett, ahol lebukott, annak rendkivül súkyos következményeivel együtt. Ha jobb lett volna az utasírányítás, vagy az utas jobban figyel, akkor megúszott volna egy sok éves távolkeleti börtönbüntetést.
Nos, egy weboldalnál is hasonló tulajdonképpen a feladat, a belépőt eljuttani bejárattól a sok száz vagy ezer célpont közül éppen ahhoz eljuttani, ahová tart.

 


http://www.kontraszt.com

Share